Kunstgras zelf aanleggen

Kunstgras zelf aanleggen: zo doe je dat!

Geplaatst door

Een fraai en groen gazon kan soms maar lastig te bereiken en onderhouden zijn. Het wordt dan een extra uitdaging als je ook nog eens te maken hebt met waterbeperkingen, een slechte ondergrond of lage temperaturen! Gelukkig biedt kunstgras in dit geval een fijn alternatief, want een gazon van kunstgras is niet alleen prachtig, maar ook nog eens eenvoudig qua onderhoud. In dit artikel legt kunstgrashuis.nl je in een aantal stappen uit hoe je zelf kunstgras kunt aanleggen. Regel van tevoren al het benodigde gereedschap en apparatuur, zodat je niet halverwege de klus voor een verrassing komt te staan.

Stap 1: oppervlak uitgraven
Als eerste moet je de grond uitgraven waar de grasmatten uiteindelijk moeten komen te liggen. Je moet dan alle planten en de bijbehorende wortels uit de grond verwijderen. Zorg er daarnaast voor dat je tussen de 70 en 90 mm onder het oppervlak hebt uitgegraven. Gebruik een hark, schop en kruiwagen voor deze klus.

Stap 2: een goede steunbasis creëren
Na het uitgraven van de grond moet je het oppervlak mooi en vlak maken, zodat hier het kunstgras op kan worden gelegd. Deze tweede stap zal hard werken zijn! Het is belangrijk dat je geen ruimte meer overlaat waar later onkruid eventueel uit kan gaan groeien. Met behulp van een handkraan, trilplaat of hout verdicht je het oppervlak, zodat deze mooi glad wordt. Een stevige basis zal ervoor zorgen dat de afvoer van water beter wordt ondersteund. Er zijn verschillende typen geplette steen verkrijgbaar die een goede basis bieden, dus zoek dit van tevoren goed uit. Bovenop de steunbasis moet je een laag van ongeveer 30 mm Level en Compact Crusher Dust aanbrengen. Deze moet je vervolgens weer egaliseren en compact maken voor een glad resultaat. Dit zorgt ervoor dat het kunstgras straks op een egale ondergrond kan worden gelegd.

Stap 3: kunstgras uitrollen
Bij de derde stap heb je pinnetjes nodig waar je de randen van het kunstgras mee vast kunt zetten nadat je ze uitgerold hebt. De pinnen zorgen er dus voor dat de grasmatten netjes op hun plek blijven liggen. Ook de naden van de grasmatten moet je goed vastzetten met lijm of speciale tape. Voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat is het belangrijk dat de rollen grasmatten perfect op elkaar aansluiten en dat je dus geen naden ziet. Zorg er daarom voor dat de naden recht naast elkaar liggen nadat je de matten hebt uitgerold en dat de ondergrond dus volledig onzichtbaar is. Om het effect van natuurgras na te bootsen, moet je het kunstgras in de juiste richting leggen. De vezels moeten daarom allemaal dezelfde kant op staan. Daarnaast moet je het overtollige gras netjes wegsnijden.

Stap 4: zand aanbrengen
De laatste stap bestaat uit het verspreiden van een speciaal soort gegradueerd zand. Je strooit dit droge zand over het kunstgras heen en vervolgens neem je een bezem of borstel om het zand gelijkmatig te verspreiden over het gazon. Let erop dat je altijd tegen de richting van het gras in borstelt of bezemt, zodat de vezels van het gras mooi rechtop komen te staan. Borstel of bezem net zolang totdat je geen zand meer op het gras ziet liggen en voilà: nu wordt het genieten van een gloednieuw gazon!