zakelijk leasen

Kun je zakelijk leasen als je net voor jezelf bent begonnen?

Geplaatst door

Een auto leasen houdt in dat je een wettelijk contract tekent met een financieringsmaatschappij of een dealerbedrijf dat je de rechten verleent om een auto te besturen voor de duur van het leasecontract. De duur van het leasecontract is vaak één tot vier jaar, maar kan ook variëren van één maand tot zes jaar. Een auto leasen is over het algemeen gemakkelijker dan een auto kopen, omdat je je geen zorgen hoeft te maken over de verkoop van de auto wanneer je er klaar mee bent: aan het einde van een leaseovereenkomst breng je de auto gewoon terug naar de dealer en bevestig je opnieuw jouw belofte om het resterende saldo van je leaseovereenkomst af te betalen (je zult gedurende de gehele looptijd van jouw leaseovereenkomst maandelijkse volledige of gedeeltelijke betalingen hebben gedaan). Wanneer het saldo is afbetaald, is het afgehandeld.

Het grootste voordeel van leasen in plaats van kopen is dat je niet hoeft te betalen voor verzekering, onderhoud of reparaties voor eventuele schade die optreedt tijdens de periode dat je de auto hebt – de dealer of financieringsmaatschappij die de auto aan je leaset, zorgt voor al deze zaken. Met andere woorden, als er iets mis gaat met jouw auto, zullen zij het repareren. Lees hier alles over leasen zonder jaarcijfers.

Een auto leasen als startend ondernemer, is het mogelijk?

Als je als nieuwe ondernemer een zakelijke auto wilt leasen, is het belangrijk te begrijpen hoe je dat moet doen. Als nieuwe ondernemer ben je wellicht geïnteresseerd om geld te besparen met een lease op jouw voertuig. Echter, leasen kan lastig zijn voor sommige mensen en de details die betrokken zijn bij het leasen kan het laten lijken op een overweldigend proces dat gewoon niet mogelijk is. Leasen kan voor jou als ondernemer een goede keuze zijn als je weet hoe je er het beste van kunt maken. Wanneer je als ondernemer een auto gaat leasen, zijn er verschillende dingen die je moet overwegen voordat je aan de slag gaat.

Wanneer je als ondernemer aan het leaseproces begint, moet je verschillende dingen overwegen voordat je een beslissing neemt. Het eerste dat je moet overwegen bij het leasen van een auto is of het voertuig daadwerkelijk zal worden gebruikt voor zakelijke doeleinden. Vele mensen denken dat ze in staat zullen zijn om te leasen omdat ze hun voertuig gebruiken voor zakelijke doeleinden, maar eigenlijk komen ze niet in aanmerking komen voor dit type van financiering. Je moet bewijzen dat jouw voertuig zal worden gebruikt voor zakelijke doeleinden om in aanmerking te komen voor leasing boven andere opties, zoals kopen of financieren. Daarnaast heb je nog drie criteria waar je je aan moet houden voordat je zakelijk mag leasen:

  1. Het totale aantal kilometers per jaar is niet hoger dan het aantal kilometers dat door jouw leasemaatschappij is toegestaan (meestal 10.000 of 15.000)
  2. Het zakelijk gebruik van het voertuig bedraagt meer dan 50% van het aantal afgelegde kilometers (dit is niet altijd gemakkelijk vast te stellen)
  3. Je gebruikt het voertuig meer dan 50% van de dagen dat je ermee rijdt op basis van het kalenderjaar (365 dagen)