Portugese Laurier

Kenmerken van de Portugese Laurier

Geplaatst door

De Portugese Laurier werd voor het eerst gevonden in Lucitania, oftewel Portugal. De eerste informatie over deze plant is een beschrijving ervan uit 1753. Tegenwoordig is de Portugese Laurier in het wild ook te vinden langs bergstroompjes in Marokko, Spanje, Madeira, Zuidwest-Frankrijk, de Canarische eilanden en de Azoren.
Het is echter niet heel makkelijk om ze in het wild te vinden, omdat ze behoorlijk zeldzaam zijn.

Portugese Laurier in Nederland:

Het wordt steeds populairder om de Portugese Laurier toe te voegen aan onze eigen tuinflora. De Nederlandse Laurier heeft namelijk nogal de neiging om snel te groeien en moet daardoor vaak gesnoeid worden. De Portugese Laurier groeit in de hoogte en een stuk trager. Daardoor heeft die minder onderhoud nodig en blijft er meer ruimte in je tuin over.

Kenmerken van een Portugese Laurier:

De Portugese Laurier is een struik die groen blijft. Hij wordt zo’n 3 tot 4 meter hoog. De ovale bladeren worden 7 tot 12 centimeter groot. De bovenkant is donkergroen. De onderkant is een stuk lichter.
Wanneer de struik in bloei staat groeien er kleine, witte bloemetjes aan. Insecten en vogels zijn helemaal gek van deze struik. De sterk geurende bloemen trekken bijen en vlinders aan. Na de bloei gaan er bessen aan de struik groeien waar vogels graag van snoepen.

De Portugese Laurier heeft niet echt een voorkeur voor een grondsoort. Wanneer deze goed verzorgd wordt vlak na het aanplanten zullen ze op elk plekje goed groeien en gedijen. Ze houden alleen niet van veel wind. Ook in de winter kun je van de struik genieten, aangezien deze winterhard is. Eens per jaar snoeien is voldoende. Door de trage groeisnelheid is het niet nodig om dit vaker te doen.

Vaak kiezen mensen voor deze struik, omdat hij een mooie, luxueuze uitstraling heeft. Daardoor leent die zich uitstekend om er een mooie volle haag van te creƫren.
De Portugese Laurier is familie van de Kers. De bladeren en bessen van deze plant zijn giftig en kunnen niet gegeten worden. Daar moet je wel echt rekening mee houden bij het kweken van de Portugese Laurier.

Hoe moet de Portugese Laurier verzorgd worden?

De Portugese laurier heeft niet heel veel water nodig. Wanneer de jonge planten rond de herfst worden geplant, behoeven ze wel iets meer water. Dit, omdat de grond in de winter kan bevriezen en ze dan niet meer kunnen drinken.
Struiken die al wat langer staan hebben alleen tijdens de drogere periodes extra water nodig. Tijdens een droge periode waarin geen regen is gevallen, is het belangrijk de struik wekelijks 30 minuten te bewateren. Zorg dat er ongeveer een laagje van 25 centimeter water onder de plant staat. Voeg vervolgens een laag van 12 tot 17 centimeter organische mulch toe.
Leg dit over de wortels heen. Zo wordt voorkomen dat de grond uitdroogt. Mulch beschermt de Portugese Laurier ook tegen beschadiging en helpt bovendien om onkruid weg te houden.

Hoe moet de Portugese Laurier worden gesnoeid?

Door de trage groei van deze struik is het maar een keer per jaar nodig om hem te snoeien. Zorg ervoor dat dode of zieke takken worden verwijderd. In principe kan de struik het gehele jaar worden gesnoeid, maar de laten late lente of het begin van de zomer verdient de voorkeur. Na het snoeien mag er nog een laagje mest worden toegevoegd als extra voeding.