koolmonoxide

Wat is het gevaar van koolmonoxide?

Geplaatst door

Koolmonoxide is een stof die gewoon in de lucht zit. Je ademt het in samen met zuurstof en bij het uitademen wordt het weer uitgestoten. Tot zover is er niets aan de hand. Het wordt wel een probleem als je teveel koolstofmonoxide binnenkrijgt. Dan kan er koolstofmonoxidevergiftiging optreden. Dit kan levensbedreigend zijn. Omdat koolstofmonoxide een reukloze stof is, is het belangrijk om maatregelen tegen een mogelijke vergiftiging te nemen. Heb je een geiser in huis of een kachel die op gas of elektriciteit werkt dan is het belangrijk om altijd goed te ventileren zodat er ook voldoende zuurstof in de ruimte komt.

De symptomen van koolmonoxidevergiftiging

Wanneer je te veel koolmonoxide binnenkrijgt kan dit leiden tot klachten als hoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Krijg je grote hoeveelheden koolstofmonoxide binnen dan kun je snel het bewustzijn verliezen. Als er dan niet direct hulp komt leidt dit tot de dood, omdat je hersenen geen zuurstof meer krijgen en daardoor afsterven. Omdat je koolmonoxide niet ruikt, kan het een sluipmoordenaar zijn. Als je bijvoorbeeld ligt te slapen in een kleine ruimte waar een kachel brandt dan kan je in slaap worden overvallen door koolmonoxidevergiftiging. De kans is dan zeer groot dat je in je slaap overlijdt door zuurstoftekort.

Wat kun je doen om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen?

In steeds meer huizen wordt een koolmonoxidemelder geplaatst. Deze geeft, net als een rookmelder bij brand of rookontwikkeling, een signaal af op het moment dat de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht over een bepaalde grens gaat. Als er in een woning of andere ruimte een verhoogd risico is op koolmonoxidevergiftiging dan is het zeker aan te raden om zo’n melder te plaatsen. Daarnaast blijft goede ventilatie natuurlijk in alle gevallen noodzakelijk. Vertrouw niet alleen op de melder maar zorg ervoor dat er voldoende zuurstof in een ruimte kan komen om problemen te voorkomen.