Verduurzaming van een woning kan worden gedaan door verschillende maatregelen te nemen. Zo kan het huis beter geïsoleerd worden waardoor er minder gestookt hoeft te worden en is het mogelijk om gebruik te maken van alternatieve bronnen van energie. Ook voor de verwarming van het huis is dat mogelijk, dat kan door gebruik te maken van een warmtepomp. Er zijn verschillende soorten warmtepompen die gebruikt kunnen worden voor het verwarmen van een woning. Hoe dit werkt en hoe deze warmtepompen geïnstalleerd worden, lees je in dit artikel.
Hoe werkt een warmtepomp?
Dat is een vraag die vaak gesteld wordt en die eenvoudig te beantwoorden is. Een warmtepomp verwarmd water door het gebruik van lucht of aardwarmte van buiten. Met dit water kan de woning worden verwarmd en is het mogelijk om het leidingwater in huis te verwarmen. Het gebruik hiervan is duurzaam omdat de wind en aardwarmte die hiervoor gebruikt worden geen schadelijke stoffen uitstoten. Door helemaal over te stappen op een dergelijk systeem is het dan ook mogelijk om de cv-ketel met een gasaansluiting de deur uit te doen. Het is ook mogelijk om een warmtepomp in combinatie met een traditionele cv-ketel te gebruiken. De ketel dient dan als back-up voor als de warmtepomp niet genoeg capaciteit kan leveren.
Plaatsing van een warmtepomp
De plek waar een warmtepomp geplaatst wordt is afhankelijk van het type dat gebruikt wordt. Zo kan er gebruik worden gemaakt van een Monoblock warmtepomp die buiten geplaatst wordt en aangesloten wordt op de cv-leiding. Dit is het geval als alleen de woning verwarmd wordt met een dergelijke installatie. Wordt het leidingwater ook verwarmd, dan is er een extra boiler nodig voor het verwarmen van het water. Bij een hybride oplossing wordt er een combinatie gemaakt van de Monoblock warmtepomp buiten en de bestaande cv-ketel in huis. De Split warmtepomp maakt gebruik van lucht en grondwater voor het verwarmen van een woning.
Installatie van een warmtepomp
Voordat een warmtepomp kan worden aangeschaft en geïnstalleerd moet er eerst duidelijk zijn welk systeem er nodig is. Door het aanvragen van een adviesgesprek kunnen de mogelijkheden worden bekeken. Het is dan afhankelijk van de situatie en de wensen waar de keuze voor gemaakt kan worden. De installatie wordt dan ook gedaan door een professional die verstand heeft van de werking en de plaatsing van de apparatuur. Hier lees je meer over de installatie en werking van warmtepompen.