Van Torx schroeven tot aan snelbouwschroeven… Inmiddels bestaan er talloze schroeven, waarbij iedere schroef geschikt is in een andere situatie. Doordat er onwijs veel keuze is in de bouwwereld, is het begrijpelijk dat, vooral beginnende klussers, door de bomen het bos niet meer zien.
Want welke schroeven zijn nu geschikt in welke situatie en waarom? Doordat snelbouwschroeven, oftewel gipsplaatschroeven, behoorlijk veel gebruikt worden in de bouwwereld, leek het mij verstandig om meer informatie vrij te geven over deze specifieke schroef. Hopelijk kun jij bovenstaande vragen na dit artikel beantwoorden en beschik jij over alle gewenste informatie over de gipsplaatschroeven.
Wat zijn gipsplaatschroeven?
De schroeven zijn roestvaste schroeven. In uiterlijk tonen de gipsplaatschroeven veel overeenkomsten met de spaanplaatschroeven, al hebben de gipsplaatschroeven een fijnere en dubbele schroefdraad. Daarbij zijn de gipsplaatschroeven ook niet voorzien van een Pozidrive kop, maar een kruiskop, waardoor de schroeven aangedraaid moeten worden met een PH schroefbit of PH schroevendraaier in de juiste maat. Gipsplaatschroeven zijn zelfborend, wat inhoudt dat de schroeven niet voorgeboord hoeven te worden.
Het toepassen van de gipsplaatschroeven
Hoogstwaarschijnlijk verklapt de naam het al, maar de gipsplaatschroeven worden gebruikt voor het monteren van gipsplaten. Aangezien de schroeven roestvast zijn, zullen er geen lelijke vlekken ontstaan bij het afwerken van de gipsplaten met latex of stuc.
Bij aanschaf van een gipsplaatschroef kun je kiezen tussen een gipsplaatschroef met een fijne schroefdraad of een grovere schroefdraad. Indien de schroef wordt toegepast op een houten ondergrond, is het raadzaam om te kiezen voor een gipsplaatschroef met een grove schroefdraad. Bij een metalen ondergrond is een fijne schroefdraad aan te raden.
Het gebruik van de gipsplaatschroeven
Nadat jij de schroeven hebt aangeschaft, is het tijd om de schroeven daadwerkelijk te gaan gebruiken. Het is mogelijk dat de schroef te ver doordraait tijdens het toepassen. Deze situatie is te voorkomen door een schroefbitje te gebruiken dat geschikt is voor gipsplaten. Hierdoor weet jij zeker dat alle schroeven even diep en succesvol worden ingeschroefd. Indien jij gebruik maakt van een boormachine voor het indraaien van de gipsplaatschroeven, is het verstandig om de machine op een hoog toerental in te stellen en niet te hard tegen de gipsplaat aan te drukken. Laat de boormachine het zware werk uitvoeren!