Wanneer je thuis een flinke verbouwing gaat uitvoeren, dan is het aan te raden om te kiezen voor een extra verzekering om de verbouwingsperiode mee te dekken. Een standaard woonverzekering vergoedt namelijk maar een deel van de schade in voorkomende gevallen. Welke schade wordt er wel en niet gedekt in een woonverzekering cq. een aanvullende verzekering. En hoe vind je de beste verzekering om af te sluiten als je verbouwingsplannen hebt? Je leest het in dit blogartikel, met daarin handige tips en adviezen.
Let op een beperktere dekking
Wanneer jouw woning tijdens de verbouwing niet wordt bewoond, biedt deze gedurende die tijd een beperktere dekking. De woning is gedurende een verbouwing bij deze verzekering alleen gedekt voor schadegevallen die ontstaan zijn door bliksem, brandschade, ontploffingen, stormen en schade door vliegtuigongevallen. Oplettende mensen hebben het goed gelezen: de woonverzekering dekt in deze omstandigheden niet schade door inbraak en vandalisme zonder dat er sprake is van braak. Vaak is de woonverzekering daarbij ontoereikend wanneer er dure bouwmachines, apparaten en materialen – die tijdens een bouwklus vaak in huis staan – gestolen worden of kapotgaan. Een woonverzekering dekt daarbij ook minder als er sprake is van verwijderd glas tijdens de verbouwing. Dat maakt het namelijk voor inbrekers gemakkelijke om binnen te komen. Verder moet bij het toekennen van een schadevergoeding duidelijk gemaakt kunnen worden dat deze niet is veroorzaakt door de verbouwing. Daarom is het echt aan te raden om een aanvullende bouwverzekering af te sluiten als je flink gaat renoveren of verbouwen.
Ook aansprakelijkheid van de aannemer is een punt van aandacht
Wanneer je de kluswerkzaamheden thuis laat uitvoeren door een bouwbedrijf, aannemer of een klussenbedrijf, is de aansprakelijkheid een belangrijk aspect om in de gaten te houden. Degene die de verbouwingsklussen uitvoert moet beschikken over een zogenoemde CAR-verzekering. Deze verzekering dekt eventuele schade die de uitvoerder cq. aannemer aanricht tijdens de verbouwing in jouw woning. Ook wanneer je zelf aan het klussen gaat en bekenden – zoals familieleden, vrienden of kennissen – helpen je mee, is het van belang om te controleren of zij beschikken over een aansprakelijkheidsverzekering.
Een aanvullende rechtsverzekering kan geen kwaad
Als je de verbouwingsklus thuis uitbesteedt, kan het slim zijn om een extra rechtsbijstandverzekering te regelen. Mocht je in een conflict met de aannemer terechtkomen, dan kun je een beroep doen op juridische ondersteuning. Belangrijk is wel dat dit soort verzekeringen vaak pas drie maanden na het afsluiten rechtsgeldig is. Zorg er daarom voor dat je ruim op tijd een rechtsbijstandverzekering afsluit, dus minstens drie maand voordat je een afspraak maakt met een bouwbedrijf of klussenbedrijf!
Kies voor een goede online vergelijker
Wil je precies weten wat in jouw situatie de beste aanvullende dekking is als je plannen hebt om te gaan verbouwen? Dan is het een slim idee om via een online woonverzekering vergelijker te kijken welke aanvullende dekking voor jou het meest interessant is. Er zijn diverse online vergelijkingssites die betrouwbaar zijn en jou hierbij kunnen helpen. Bekijk nu direct online wat voor jou de beste optie is qua verzekering!