Hoe vaak check jij je dakbedekking?

Geplaatst door

Het is het deel van je huis dat het misschien wel het zwaarst te verduren heeft en toch kijk je er nauwelijks naar om: het dak.

Het dak op

Vereniging Eigen Huis adviseert om platte daken twee maal per jaar te inspecteren. Waar je andere onderdelen van je huis min of meer dagelijks ziet en daardoor beschadigingen snel opmerkt, is dat bij je dak natuurlijk een heel ander geval. Daarom is het raadzaam twee keer per jaar je dak op te gaan en een grondige inspectie uit te voeren. Zeker als je een bitumen dak hebt is het wel belangrijk om dit op het juiste moment te doen. Bitumen kan in de zomer erg zacht worden, terwijl het in de winter juist makkelijk versplintert. Voer de controle dan ook het liefst in de herfst en lente uit.

Eenmaal op het dak bekijk je goed of er zichtbare beschadigingen zijn aan de dakbedekking. Veel daken zijn bedekt met bitumen. Bekend is dat dit materiaal niet heel goed tegen de zon kan, en hier op den duur door gaat slijten. Een dak bedekt met bitumen gaat meestal 20 tot 40 jaar mee. Is je dak al wat ouder is goed controleren dus extra belangrijk, maar ook bij een nieuwere bedekking kunnen twee controles per jaar zeker geen kwaad.

En dan?

Ziet je dakbedekking er nog goed uit en heb je binnenshuis ook geen lekkage? Mooi zo! Dan hoef je je het komende half jaar geen zorgen te maken. Heb je wel beschadigingen geconstateerd? Dan is het zaak snel actie te ondernemen, en je dakbedekking te laten repareren of vervangen voor je er ook binnenshuis schade door oploopt.

In tegenstelling tot het eerder genoemde bitumen kan EPDM folie wel goed tegen de zon. EPDM is een synthetisch rubber dat nauwelijks veroudert en daardoor een veel langere levensduur heeft dan andere dakbedekkingen. EPDM folie houdt je dak rustig vijftig jaar waterdicht. Is je dak toe aan nieuwe bedekking kan het dus een goed idee zijn om voor dit materiaal te kiezen. Het is in aanschaf iets duurder dan bitumen, maar door de langere levensduur verdien je dit weer terug.

EPDM pakket

Ga je je dakbedekking zelf vervangen, dan is het wellicht handig om te kiezen voor een pakket waar alles in zit dat je nodig hebt. In een EPDM pakket vind je niet alleen de juiste hoeveelheid EPDM folie maar ook alle andere materialen die je nodig hebt om je dak weer als nieuw te maken.