gootsteen ontstoppen

Hoe los je een verstopping bij de gootsteen op?

Geplaatst door

Verstoppingen in de afvoer zijn ontzettend vervelend. Niet alleen gaat een verstopping vaak gepaard met een vervelende stank in huis. Ook spoelt het water steeds moeizamer weg. Dit betekent dat je, naarmate de verstopping serieuzer wordt, steeds minder goed gebruik kunt maken van de verschillende sanitaire voorzieningen in huis. Uiteindelijk is het gebruik hiervan helemaal niet meer mogelijk. Reden genoeg om een verstopping zo snel mogelijk te verhelpen. Voor een verstopping verhelpen heb je doorgaans niet direct een loodgieter nodig. Je kunt eerst zelf een aantal stappen zetten om de verstopping te verminderen.

Zelf een verstopping in de gootsteen aanpakken

Een verstopping aanpakken begint bij het gebruik van een traditionele plopper. Hiermee zorg je voor over- en onderdruk. De combinatie maakt dat het restafval wat in de afvoer opgehoopt is, relatief makkelijk los zal komen. Een alternatief is het gebruik van een trekveer. Ook met zo’n trekveer kun je proberen het restafval los te trekken. Spoel zowel na het gebruik van een plopper als na het gebruik van de trekveer, de afvoer goed door. Zo weet je zeker dat het restafval niet elders in de afvoer blijft steken en daarmee een nieuwe verstopping vormt.

Aanrader: Zoek je een nieuwe baan als loodgieter? Reageer nu op deze vacature loodgieter.

Gebruik van ontstoppingsmiddelen wordt afgeraden

Lukt het niet om een verstopping te verhelpen met een plopper of trekveer? In dat geval wordt aangeraden een loodgieter in te schakelen. Loodgieters kunnen de verstopte afvoer doorspuiten onder hoge druk. Het inschakelen van een loodgieter is verstandiger dan het gebruik van een ontstoppingsmiddel. Ontstoppingsmiddelen zijn vaak bijzonder slecht voor het milieu en kunnen schadelijk zijn voor de afvoer, afhankelijk van het materiaal waarvan deze gemaakt is. Voorkom bovenal iedere aanraking met deze ontstoppingsmiddelen. Ze kunnen schade aan je huid veroorzaken.

Tip: schakel een spoeddienst in, wanneer je vandaag nog geholpen wilt worden bij het herstel van een verstopping.