glaszetter

Hoe gaat een glaszetter te werk?

Geplaatst door

Een glaszetter plaatst ramen in het kozijn op een efficiënte en veilige manier. Vaak als het gaat om een groot raam, wordt het project met meerdere glazenzetters tegelijk uitgevoerd. Het plaatsen of vervangen van een nieuw raam of nieuw glas in een bestaand kozijn is secuur en vakkundig werk. Daarom kun je dit dan ook het beste uitbesteden aan een professionele glaszetter. Ontdek in dit artikel hoe een glaszetter precies te werk gaat!

Voorbereiding

Allereerst is er voorbereiding nodig zodat het plaatsen van het glas op de juiste manier gebeurt. Het kozijn wordt nauwkeurig opgemeten, en de glaszetter beoordeelt of het raam in het oude kozijn zal passen of dat er ook nieuwe kozijnen moeten komen. Vervolgens wordt het raam op maat besteld. De klant kan hierbij kiezen tussen dubbel of enkel glas. In de meeste gevallen wordt er voor dubbel glas gekozen in verband met een betere isolatie. Bij het vervoeren van het glas wordt er goed gelet op beschermend verpakkingsmateriaal, omdat glas immers erg breekbaar en kwetsbaar is. Daarom worden de glazen op een zo veilig mogelijke manier naar de locatie gebracht.

Plaatsing

Het oude raam en de oude kit wordt verwijderd, soms moeten er ook delen van het oude kozijn worden weggehaald.Voor het plaatsen van het nieuwe raam kan er gekozen worden om aan de buitenkant, eventueel vanaf een steiger, of vanaf de binnenkant te werk te gaan. Het glas wordt geplaatst, en de randen worden dichtgekit of de lijst wordt eromheen geplaatst, zodat er geen lucht vrij kan komen tussen de naden. Na afloop wordt de werkplek goed opgeruimd.

Ben je benieuwd naar de kosten van een glaszetter? https://glashandelgids.nl/glaszetter-prijzen/Lees hier meer over alle prijzen voor het plaatsen van glas!

Het beroep

Een glaszetter kan als zelfstandige beginnen en voor verschillende opdrachtgevers werken, of in dienst zijn bij een bouwbedrijf of schildersbedrijf. Qua opleiding zijn er vaak cursussen gedaan of een opleiding als glaszetter(mbo niveau 3). Ook zijn er glaszetters gespecialiseerd in het plaatsen van glas in lood.