Metaal is een enorm duurzaam materiaal. Door zijn vele geweldige eigenschappen vind je het tegenwoordig in allerlei gebruiksvoorwerpen terug. Ben je benieuwd hoe het produceren van metaal precies in z’n werk gaat? Lees dan vooral verder!
Van grondstof tot stuk metaal
Om te beginnen heb je de grondstof voor metaal nodig, namelijk erts. Deze wordt opgegraven in mijnen over de hele wereld. Vervolgens worden deze ruwe ernstsen verhit tot hun smeltpunt, wat afhankelijk is van het type metaal. Afhankelijk van de bestemming kunnen verschillende soorten metalen met elkaar gemengd worden. Dit heet een legering en wordt gedaan om de verschillende eigenschappen van verschillende metalen met elkaar te kunnen combineren. Vervolgens kan dit vloeibare metaal in een mal gegoten worden, waardoor het een bepaalde vorm aanneemt. Er kunnen ook metalen platen van gemaakt worden, die later verder bewerkt kunnen worden. Wanneer het metaal afgekoeld is, heb je een solide stuk metaal.
Metaalbewerking
Wanneer je een stuk metaal hebt, heb je vaak nog geen gebruiksvoorwerp. Hiervoor is metaalbewerking nodig. Dit kan bijvoorbeeld door het opnieuw te verwarmen (al dan niet tot het smeltpunt) en het met een hamer in een bepaalde vorm te slaan. Dit proces is eeuwenoud en wordt smeden genoemd. Ook kunnen metalen platen door middel van allerlei moderne technieken zoals laser-, autogeen- of plasmasnijden gemakkelijk en uiterst precies op maat gesneden worden.
Nabewerking
Vaak is er nog nabewerking van het metaal nodig om het tot een compleet gebruiksvoorwerp te kunnen maken. Het verwijderen van een scherp randje van een stukje metaal wordt bijvoorbeeld ontbramen genoemd. Ook worden metalen blikken die gebruikt gaan worden in de voedselindustrie worden voorzien van een speciaal laagje wat corrosie voorkomt en ze dus voedselveilig maakt. Veel metalen voorwerpen worden daarnaast voorzien van een likje verf om ze er beter uit te laten zien.