elektrische haarden

Het plaatsen van een inbouwhaard: uitdaging of eenvoudige klus?

Geplaatst door

Het toevoegen van een inbouwhaard aan uw woning kan een sfeervolle en waardevolle upgrade zijn. Maar veel mensen vragen zich af: is het plaatsen van een inbouwhaard een ingewikkelde onderneming? Hier bij Diamond Flame willen we dit proces voor u verduidelijken en enkele belangrijke overwegingen delen.

1. Type inbouwhaard

De complexiteit van de installatie hangt grotendeels af van het type inbouwhaard dat u kiest.

  • Houtgestookte haarden: Deze vereisen een schoorsteen en een goed ventilatiesysteem, wat de installatie complexer maakt.
  • Gashaarden: Deze zijn eenvoudiger te installeren dan houtgestookte haarden, maar vereisen wel een gasaansluiting en soms ook een ventilatiesysteem.
  • Elektrische haarden: Deze zijn relatief eenvoudig te installeren. Ze hebben alleen een elektrische aansluiting nodig en geen ventilatie.

diamondflame.nl

2. Voorbereiding van de ruimte

Een belangrijke factor bij de installatie is de voorbereiding van de ruimte waar de haard wordt geplaatst. Dit kan het onderstaande inhouden

  • Versterking van de vloer: Sommige haarden zijn zwaar en vereisen een versterkte vloer.
  • Aanpassen van de wand: Afhankelijk van het type haard kan het nodig zijn om de wand aan te passen of te verstevigen.
  • Schoorsteen en ventilatie: Voor hout- en gashaarden moet er een weg zijn voor de rook en gassen om veilig afgevoerd te worden.

3. Veiligheidseisen

Veiligheid is een cruciaal aspect bij de installatie van een inbouwhaard. Dit omvat:

  • Naleving van lokale bouwvoorschriften: Zorg ervoor dat de installatie voldoet aan de lokale bouwvoorschriften en veiligheidsnormen.
  • Professionele installatie: Overweeg een professionele installatie, vooral voor hout- en gashaarden, om te zorgen dat alles correct en veilig wordt aangesloten.

4. Kosten en tijdsinvestering

De kosten en tijd die nodig zijn voor de installatie variëren sterk. Een eenvoudige elektrische haard kan in een dag geïnstalleerd zijn, terwijl een hout- of gashaard meerdere dagen en aanzienlijke bouwwerkzaamheden kan vereisen.

Wilt u meer weten over de installatie van inbouwhaarden en hoe Diamond Flame u hierbij kan assisteren? Bezoek dan onze website diamondflame.nl voor meer informatie en deskundig advies.