screens

Heb jij ook altijd last van een warme woning in de zomer? Dit is de oplossing

Geplaatst door

Er is niets zo vervelend als een te warm huis in de zomer. Door de hittegolven in Nederland hebben ook steeds meer mensen hier last van. Om je woning tijdens een hittegolf koel te houden is soms een uitdaging. Wij hebben een aantal oplossingen voor je om je woning koel te houden.

Je huis koel houden

De meeste huizen in Nederland zijn gebouwd om de kou tegen te gaan. Daarnaast zitten we vaker binnen dan in warme landen waardoor er veel daglicht naar binnen komt. Dat heeft natuurlijk veel voordelen maar tijdens de zomer is dit een groot nadeel. De meeste mensen kiezen het liefst voor een kamertemperatuur van rond de 20 graden. Maar hoe zorg je hiervoor als het buiten meer dan 30 graden is?

Gebruik een zonnescherm

Een van de meest voorkomende oplossingen is het gebruik van een zonnescherm. Veel huishoudens maken hier al gebruik van. Ze zijn er dan ook in veel verschillende soorten en maten. Hierdoor hoef je niet altijd diep in de portemonnee te duiken om er een aan te kunnen schaffen. Een automatisch zonnescherm kan handig zijn maar een handmatige is net zo functioneel.

Voordat je naar werk gaat kan je het zonnescherm omlaag doen en doe je de gordijnen dicht. Hierdoor blijft veel van de warmte buiten. Houd hierbij ook de ramen en deuren dicht. Dit klinkt misschien niet logisch maar het werkt wel. Hierdoor blijft namelijk alle warme lucht buiten, en de koele lucht binnen.

Rolluiken en screens

Een rolluik of screen plaatsen helpt ook de warmte buiten te houden. Ze houden de zon tegen voordat de zon het glas bereikt. Hierdoor houd je veel van de warmte tegen. De rolluiken en screens zijn een van de meest effectieve manieren om je huis koel te houden. Wanneer je ze de gehele dag omlaag laat, houdt dit ongeveer 90% van alle warmte tegen.

Het nadeel van de rolluiken is dat je dan wel de gehele dag in het donker zit. Als je weg bent voor werk is dat niet erg, maar in het weekend wil je dit niet. Bij screens is het mogelijk om voor transparante versies te kiezen, waarmee je nog wel naar buiten kan kijken. Er zijn daarnaast veel mogelijkheden met screens.

Er zijn dus verschillende opties om je woning koel te houden. Wanneer je in een appartement woont is een zonnescherm niet altijd mogelijk. Let er tijdens de warme dagen ook op dat je genoeg water drinkt en het hoofd koel houdt, letterlijk en figuurlijk.