Halfverharding is een methodiek om een zachte ondergrond sterker te maken. Wat wordt hieronder precies verstaan? Welke pluspunten en minpunten heeft halfverharding laten aanleggen? En hoe gaat halfverharding aanleggen door een specialistisch bedrijf precies in zijn werk?
Wat wordt er verstaan onder halfverharding?
Halfverharding is een vorm van grondbedekking die voor meer draagkracht zorgt dan gewone grond als mos of zand. Het gaat om losse materialen en brokken, zoals grind, stukken natuursteen of gebroken puin (menggranulaat). Ook andere materialen vallen onder halfverharding. Denk bijvoorbeeld aan schelpen, leemgrond, stol, steenslag en boomschorsen en snippers van hout behoren tot de categorie halfverharding. Naast halfverharding bestaan er nog twee andere typen verharding, namelijk elementenverharding en gesloten verharding. Elementenverharding is een verharding die gemaakt is van losse elementen, zoals stenen bestrating, keien, tegels, kasseien, kinderkopjes of natuursteen. Het derde type verharding is gesloten verharding. Hieronder wordt een bedekking op de grond verstaan die een solide geheel vormt, zoals asfalt of beton.
De voordelen en nadelen van halfverharding laten aanleggen
Wie kiest voor halfverharding aanleggen, heeft de garantie dat deze manier van verharden relatief goedkoop is. Zowel de aanleg als het materiaal zijn voordelig. Naast dit interessante pluspunt, is een tweede voordeel van halfverharding dat deze bodembedekking goed waterdoorlatend is. Natuurlijk moet de ondergrond het water dan wel goed kunnen afvoeren. In de derde plaats heeft halfverharding aanleggen als voordeel dat eventuele reparaties of aanpassingen snel door te voeren zijn. Je voegt nieuw materiaal toe en… klaar is Kees! Ten vierde: qua soorten materiaal heb je bij halfverharding veel keuze. Of je nu van een natuurlijk uitstraling houdt met houtsnippers, of van een meer strakke uitstraling met steen of steenslag. Ten slotte nog een andere pro van halfverharding, namelijk het feit dat je zeker als stenen en grond gebruikt worden je hoort of er mensen aankomen. Natuurlijk is het niet alleen maar glorie en roem als je halfverharding laat aanleggen. Zo is de draagkracht van een halfverharde laag natuurlijk een stuk beperkter dan bij gesloten verharding. Een tweede minpunt is dat halfverharde materialen sneller reparaties en herstel nodig hebben dan meer solide ondergronden als aaneengesloten tegels, asfalt of beton.
Soorten halfverharding
Er zijn uiteenlopende soorten halfverharding. Grind bestaat uit ronde steentjes die niet kunnen verkleven. Grind kan in allerlei kleuren en diktes worden geleverd. Wie het lastig vind dat grind nogal los ligt, kan kiezen voor de varianten gebroken grind of leemgrind. Dit materiaal blijft beter op zijn plek liggen. Grind wordt met name gebruikt in moderne tuinen en om opritten en tuinpaden mee te bedekken. Een tweede soort halfverharding is het zogenoemde stol, een combinatie van zand, grind en leem die goed hecht en vast blijft liggen. Een derde optie is steenslag. Steenslag is een verzameling steensoorten, zoals bijvoorbeeld natuursteen, steenpuin uit de bouw of betongranulaat. Het betreft dus vaak gerecycled en duurzaam materiaal. Verder zijn er nog split (fijne gebroken steenslag), kleischelpen die toegepast worden op wandelpaden en boomschors en houtsnippers voor bosweggetjes en tuinpaden.
Hoe gaat het aanleggen van halfverharding in zijn werk?
Als je ervoor kiest om halfverharding aan te leggen door een expert, is de wijze van aanleggen natuurlijk afhankelijk van het soort materiaal waarvoor je hebt gekozen. Nadat de ondergrond stevig is gemaakt en eventueel bedekt is met een voldoende laag dekzand, wordt het materiaal hierop aangebracht. Daarbij wordt regelmatig gebruikgemaakt van palissaden, opsluitbanden en/of klinkers om te zorgen voor een sterke kantopsluiting. Zo wordt het wegzakken van de bodembedekking voorkomen.