Gevelbekleding: de diverse soorten & de specifieke voordelen van kunststof bekleding

Geplaatst door

Wanneer je jouw huis mooi wilt afwerken, kun je dat prima doen met sierlijke en stijlvolle gevelplaten. Qua materialen gevelbekleding is er vandaag de dag veel mogelijk. Zo kun je kiezen voor spuitkurk of crepi, de goedkoopste soorten die er zijn. Deze materialen zijn met een kostprijs van 40 tot 80 euro per m2 niet alleen financieel voordelig, maar ogen ook strak en decoratief. Ze isoleren goed en stoten vocht af. Een nadeel van spuitkurk of crepi is dat ze regelmatig onderhoud nodig hebben. Een andere mogelijkheid is het gebruik van kunstleien (zo’n 75-85 euro per m2) of natuurleien bekleding (110 tot 125 euro per m2). Prettig aan leien is dat er veel verschillende kleuren en texturen mogelijk zijn, dit duurzaam is en natuurlijk oogt. De bevestiging van deze bekleding voor de gevel is wat lastiger en ook is leien gevelbekleding gevoelig voor mos. Voorts zijn er nog gevelplaten van vezelcement. Deze zijn brandveilig, goed bestand tegen rotten en onderhoudsvriendelijk. Vervelend is wel dat ze niet zo duurzaam zijn. De gevels die bekleed zijn meet hout zien we ook veel. Houten platen ogen natuurlijk en zijn goed te bewerken, maar wel veel onderhoud nodig hebben, zoals schilderbeurten. Ten slotte mogen natuurlijk de diverse varianten kunststof bekleding voor de gevel niet ongenoemd blijven. Kunststof is met 75 tot 125 euro per vierkante meter goedkoper dan hout, leien of vezelcementplaten. Maar dit is niet het enige voordeel van kunststof gevels. Waarom zou je juist kiezen voor kunststof als basismateriaal voor het bekleden van jouw gevels?

Alle stijlen zijn mogelijk met kunststof

Verreweg het allergrootste voordeel van kunststof gevelbekleding is de eindeloze variatiemogelijkheden die dit materiaal biedt. Met kunststof kun je elk woningtype fraai afmaken aan de buitenkant. Of je nu van een klassieke woonstijl houdt of van moderne kleuren: met kunststof platen op de gevels is alles mogelijk. Ook qua kleuren, patronen en vormen kan met kunststof alles. Denk bijvoorbeeld aan kunststof bekleding met houtnerf en houtkleur, dat op het oog niet te onderscheiden valt van echte houten gevelplaten.

Eenvoudig in het onderhoud

Wil je het jezelf qua woningonderhoud zo gemakkelijk mogelijk maken, dan is kunststof voor jouw de ideale bekledingssoort. Anders dan houten gevels hoeven woninggevels van kunststof niet tot nauwelijks onderhouden te worden. Periodiek schilderen behoort met kunststoffen gevels voortaan tot de verleden tijd. Verder is het schoonhouden van kunststofgevels een fluitje van een cent. Je kunt het kunststof met een natte doek, al dan niet voorzien van een niet-bijtend schoonmaakmiddel, snel schoon krijgen.

Lange levensduur & een voordelige keuze

Gevels van kunststof gaan decennialang probleemloos mee. Ze hoeven nauwelijks tot nooit vervangen te worden. Dit heeft mede te maken met het feit dat de platen van kunststof goed tegen slecht weer kunnen. Of het buiten nu extreem hard vriest, de zon fel schijnt of het hagelt: kunststof kan wel een stootje hebben. Anders dan houten woningbekleding slijt en verweert het niet. Mede daarom is kunststof een financieel voordelige keuze als huisbekleding. Het materiaal gaat immers lang mee, heeft weinig onderhoud nodig en hoeft niet eens in de zoveel jaar overgeschilderd te worden.

Kunststof isoleert goed

Ten slotte nog één aantrekkelijke eigenschap van kunststof. Gevels met kunststof isoleren bovengemiddeld goed. Je houdt hiermee dus ook een hoop kou en tocht buiten. Een fijne extra besparing dus, dit keer op je energierekening!