Geluid is meer dan zomaar een storende factor

Geluid is meer dan zomaar een storende factor

Geplaatst door

Om woonruimte of de werkplekruimte op een gezonde en productieve manier te ervaren en te gebruiken is het erg belangrijk dat er bij het inrichten van die ruimte gekozen wordt voor een akoestische vloer. Bij het inrichten van ruimtes voor de gezondheidszorg, ziekenhuizen, klinieken maar ook de praktijkruimte van de huisarts moet rekening gehouden worden met vermoeidheid, gezondheid en veiligheid, maar ook met de efficiëntie van de werknemers, het milieu en akoestiek.

Op een vergelijkbare manier moet het ontwerp van onderwijsfaciliteiten het leren, en het onderzoeken aanmoedigen en tegelijkertijd de afleiding voor studenten en docenten zo klein mogelijk houden. Hoewel de gebouwde omgeving van onderwijs- en instellingen voor de gezondheidszorg sterk verschillen, hebben ze beide baat bij een akoestische vloer dat geluid dempt.

Bouw een gezonde omgeving

In ziekenhuizen en klinieken komt veel lawaai voor en dat kan een directe en meetbare invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van de patiënt, de productiviteit van het personeel en dus ook op de meetbare resultaten van de instelling. Lawaai is het op een na belangrijkste pijnpunt is voor de instellingen van gezondheidszorg wat betreft de tevredenheid van patiënten in een ziekenhuis. Bovendien kan overmatig lawaai het eigen vermogen van een patiënt om te genezen beïnvloeden, waardoor de behoefte aan medicatie mogelijk toeneemt en de totale duur van het verblijf wordt beïnvloed.

Hoe verspreidt geluid zich?

Er zijn drie factoren die bijdragen aan de verspreiding van geluid in een ruimte: de muur, de vloer en het plafond.

In de gezondheidszorg worden harde oppervlakken gebruikt om infecties tegen te gaan, zoals plafonds van gipsplaat en akoestische wandpanelen. Helaas zijn deze oppervlakken vaak moeilijk effectief te reinigen en te desinfecteren. Je moet daarom een akoestische vloer laten leggen die zowel de hygiëne als de akoestiek ondersteunen. Als structureel onderdeel dat alle belopen vloeren van een gebouw bedekt, kan het juiste vloerproduct een merkbare invloed hebben op de tevredenheid van patiënten, operationele optimalisatie, klinische efficiëntie en totale kosten van een gebouw. Speciaal gemaakte rubber vloerbedekking is een oplossing die een akoestische vloer kan verbeteren met minder loopgeluid. Het zal ook de veiligheid en de hygiëne bevorderen, omdat het wasbaar is.

Dankzij de lage onderhoudseisen kunnen rubberen vloeren snel, stil en zonder onderbreking worden gereinigd, waardoor een rustige, genezende omgeving wordt ervaren zonder hygiëne in gevaar te brengen.

Scholen en universiteiten

Het effect van de omgeving op de prestaties van studenten is wel bekend. Geluidsoverlast is een factor bij het bepalen van dat effect, de resultaten van studenten zijn meetbaar beter in een rustige omgeving.

Goed horen, maar ook goed gehoord worden is belangrijk in een leeromgeving. Veel klaslokalen en universitaire aula’s zijn nog steeds ingericht om zo veel mogelijk studenten in een zo klein mogelijke ruimte te plaatsen. Helaas is de norm, een hoorbaarheid van 95% bijna niet te halen in onze lage landen. Bovendien bedraagt het geluidsniveau in een gemiddeld klaslokaal gemiddeld 65 decibel, wat de drempel is voor ernstige gezondheidsschade bij langdurige blootstelling.

Een slechte akoestiek in onderwijsfaciliteiten kan leiden tot slechtere schoolprestaties, vermoeidheid en stress.

Scholen en universiteiten kunnen geluidsabsorberende akoestische vloer en akoestische wandpanelen evalueren als onderdeel van hun algemene akoestische oplossingen. Naast het gebruik van deze geluiddempende maatregelen, kan een keuze gemaakt worden uit verschillende akoestische bedekkende materialen, als rubber tegels, kurk of houten vloeren met een onderliggende, dempende laag.

Maak van akoestiek een prioriteit

Een onderzoek naar de akoestische kwaliteiten van je woon of werkruimte kan je laten zien hoe harde en zachte vloermaterialen de akoestische vloer kunnen beïnvloeden. Daarmee kun je weloverwogen beslissingen nemen bij het selecteren van vloermaterialen. De eigenschappen van verschillende materialen passen niet in alle omgevingen.
Ga dus niet zo maar een stapel matten kopen en die op de vloeren leggen. Een vaste vloerbedekking van rubber, vloerkleed of kurk, om maar een paar voorbeelden te noemen, hebben een verschillend effect op de omgeving.

Lawaai is een negatieve auditieve gebeurtenis, het is niet goedaardig en wordt ook niet als neutraal beschouwd. Vloerbedekking kan ongewenst omgevingsgeluid verminderen en een gunstige invloed hebben op de gebruikers van een gebouw, wat de gezondheid, het welzijn, het leerproces en de bedrijfsresultaten bevordert.

Superrenovatie.nl