Een gel accu ziet u veelal terug in industriële omgevingen. Daar waar een veilige en betrouwbare energiebron nodig is met een hoog cyclisch vermogen. Gel accu’s zijn op veel fronten te vergelijken met een loodaccu, maar met enkele belangrijke verschillen. In dit artikel leggen we je uit wat deze verschillen zijn. Ook vertellen we voor welke toepassingen u een gel accu – naast industriële toepassingen – nog meer kunt inzetten.
Gel accu tot 80% te ontladen
Een gel accu kunt u tot ongeveer 80% ontladen. Meer dan een reguliere loodaccu of een AGM accu. Gel accu’s zijn in verschillende amperages te verkrijgen. Kies een lager amperage voor bijvoorbeeld een scootmobiel. Een hogere amperage kan u prima van dienst zijn als extra stroomvoorziening in uw boot.
Naast het diep ontladen heeft een gel accu nog een voordeel: het heeft een afgesloten systeem. Dat houdt in dat de accu niet kan lekken. Voordeel daar weer van is dat u een onderhoudsvrije batterij in huis haalt. En u ook profiteert van een langere levensduur dan bij een AGM of loodaccu.
Toepassingen:
Gel accu’s worden onder meer toegepast in:
- Schoonmaakmachines
- Elektrische rolstoel
- Telecominstallaties
- Campers
- Boten
Wat is het verschil tussen lood en gel?
Een loodaccu heeft een scheidingsvlies. Daarom wordt een loodaccu ook wel een vliesaccu genoemd. Het is een matje gemaakt van glasvezel en het heeft de werking van een spons. Loodaccu’s zijn vaak klein van stuk maar met een hoog vermogen. Het zijn dan ook vrij populaire accu’s.
Gel accu’s zijn de duurdere variant. Het heeft een samenstelling van verschillende siliconen in het accuzuur. Dat maakt het geleiachtig (vandaar de naam gel accu). Het grote voordeel is dat de accu daardoor nooit kan lekken. Onderhoudsvrij dus. Maar ook kunt u de accu om deze reden op elke manier plaatsen. Gekanteld bijvoorbeeld. U betaalt wel iets meer, maar de levensduur van een gel accu is doorgaans langer dan die van de loodaccu.
Kan ik zomaar wisselen tussen lood accu en gel accu?
Dat kan. Als er nu een loodaccu in uw boot of camper aanwezig is, kunt er gewoon een gel accu voor in de plaats zetten. Andersom geldt hetzelfde. Wel is het belangrijk dat de specificaties hetzelfde zijn. Maar verder heeft u altijd de keuze tussen lood of gel.
Onderhoud van de accu
Gebruikt u de gel accu een tijdje niet? Bijvoorbeeld tijdens de koude wintermaanden? Dan raden wij u aan om de gel accu om de zoveel tijd even bij te laden. Ook al heeft het een lage zelfontlading – een accu loopt altijd wel iets leeg als u deze niet gebruikt. Ongeveer om de twee maanden is voldoende. Als u de batterij niet onderhoudt kan dat schadelijk zijn en verkort het aanzienlijk de levensduur.
Gel accu kopen?
Een gel accu kunt u van diverse merken kopen. Elk hebben ze hun eigen kwaliteiten. De accu’s van het merk Victron zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor technische setups. Intact – een Duits merk – is vooral ook veel terug te vinden in motoren.