Ben je je woning aan het renoveren en ben je een warmtepomp aan het overwegen? Een warmtepomp is een investering die niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor een besparing op je energiekosten. Het is een hele goede stap naar gasloos wonen. Dat lees je overal terug, maar wat kost zo’n warmtepomp nu eigenlijk? We leggen het uit in dit artikel.
Soorten warmtepompen
De kosten van een warmtepomp hangen af van verschillende factoren waaronder het soort warmtepomp: een water/water warmtepomp, lucht/water warmtepomp, ventilatielucht/water warmtepomp of een zogeheten hybride warmtepomp die je kunt combineren met je cv-ketel. Over het algemeen vergen water/water warmtepompen de grootste investering. Daarvoor is ook een bron in de grond nodig. Een ventilatielucht/water warmtepomp kan, zoals de naam al zegt, aangesloten worden op het ventilatiesysteem.
Nog meer factoren
Naast het type warmtepomp spelen er nog meer factoren bij het bepalen van de kosten voor een warmtepomp. Zo speelt het vermogen en het rendement van de warmtepomp een rol. Daarnaast brengt de installatie kosten met zich mee. Voor het installeren van de warmtepomp kan het nodig zijn om het afgiftesysteem en de mate van isolatie aan te passen om het beste rendement te kunnen behalen. Een vakkundige installateur kan het beste adviseren welke aanpassingen nodig zijn en wat dus de uiteindelijke kosten zullen zijn. Kijk bij het vergelijken van warmtepompen vooral niet alleen naar de prijs, maar ook naar de kwaliteit en het energielabel.
Krijg subsidie!
De investering in een warmtepomp kun je voor een deel nog terugkrijgen. De Nederlandse overheid stimuleert namelijk om te investeren in duurzame energie met behulp van de ISDE-subsidieregeling ofwel de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie). Als je voldoet aan de voorwaarden, krijg je per type warmtepomp een bepaald bedrag terug.
Nul-op-de-meter woning?
Naast een warmtepomp zijn er nog meer mogelijkheden om je woning te verduurzamen. Zo is het een overweging waard om ook te investeren in zonnepanelen. Met behulp van zonnepanelen kun je van je woning een nul-op-de-meter woning maken. De zonnepanelen kunnen namelijk de stroom opwekken die nodig is voor het voeden van de compressor van de warmtepomp. Zo betaal je dus uiteindelijk geen gas én geen elektriciteitskosten.
Zo weet je dus iets meer over de kosten van een warmtepomp. Laat een vakkundige installateur adviseren over de beste oplossing voor jouw woning.