Een vijver aanleggen: hoe pak je dat aan?

Geplaatst door

Heb je plannen om de tuin een make over te geven, dan is het aanleggen van een vijver een leuk idee. Een vijver aanleggen heeft diverse voordelen en maakt de tuin een stuk levendiger en mooier. Dit klinkt allemaal fraai en aantrekkelijk, maar hoe pak je de aanleg van een tuinvijver efficiënt aan? Als je onderstaand stappenplan en onze tips gebruikt, kan er niet veel verkeerd gaan bij het aanleggen van jouw tuinvijver. Succes alvast en geniet van het resultaat!

Kies de juiste tijd van het jaar voor deze klus

Voordat we overgaan op het stappenplan, is het belangrijk om jouw tuinvijver in de juiste periode van het jaar aan te leggen. De beste tijd van het jaar voor het aanleggen van een vijver is in april of mei. In deze maanden is het relatief goed weer en ook is dit het beste moment om vijverplanten aan te brengen.

1. Maak een strak ontwerp van de beoogde tuinvijver

Een fraaie en idyllische vijver aanleggen in de tuin begint met het maken van een goed en strak ontwerp. Zorg dat je voor jezelf goed helder hebt welke vijverplanten en vissoorten je in de vijver wilt hebben. Als je dit weet, maak je geen fouten bij het ontwerp (die moeilijk achteraf te herstellen zijn). Let bij het ontwerp van een tuinvijver op een aantal zaken. Zo is het belangrijk dat de verhoudingen kloppen als je een plattegrond tekent. Teken hierop in welke vorm de vijver moet krijgen en maak een beplantingsplan? Welk type vijverpomp wil je gebruiken? Moet er in of rond de vijver verlichting komen en zo ja: waar? Belangrijk is verder dat de vijver op een plek in de tuin komt waar minimaal zonuren per dag zijn. Zorg verder voor voldoende afstand tot bomen en struiken, zodat je het risico van wortels die door het folievijver komen minimaliseert.

2. Het graafwerk als basis

Hierna kun je beginnen met het uitgraven van het vijveroppervlakte. Je kunt de basis van de vijver laten bestaan uit een voorgevormde kunststof bak of kiezen voor folie. Let er bij het uitgraven op dat de grond goed egaal wordt. In de buurt van het vijvergat mogen zich geen planten- en bomenwortels bevinden. Creëer in de vijver, minimaal 10 centimeter van de vijverbodem, enkele plantenplateaus waarin de vijverplanten aangebracht kunnen worden. De randen en vormen van de vijver kun je aangeven met piketpaaltjes, zodat je de juiste vorm uitgraaft.

3. Leg de folie of vijverbak in het uitgegraven deel

Als je de juiste vijvervorm hebt uitgegraven, breng dan een witte zandlaag van zo’n tien centimeter dikte aan. Deze zandlaag biedt extra bescherming en voorkomt dat opkomend water uit de grond de folie of vijverbak omhoog kan drukken. Belangrijk is dat de bodemlaag van wit zand waterpas liggen. Hierna kun je de dan de folie of de kunststof vijverbak op de juiste plek leggen. Plaats de folie niet te strak, omdat er nog water opkomt die de vijverfolie nog strakker trekt. Aan de randen van de vijver dien je 50 centimeter folielaag over te houden, die later kan worden ingegraven.

4. Vul de tuinvijver met water

Bedek de bodem van de vijver met substraat en voeg ook een middel dat waterzuiverende bacteriën toe voor een goede waterkwaliteit. Hierna kan de vijver gevuld worden met kraanwater. Eventueel kun je nog een waterpompsysteem toevoegen om te zorgen voor een goede watercirculatie. Als de plateaus voor vijverplanten onder water liggen, kun je de gewenste vijverplanten nog toevoegen. En klaar is jouw unieke tuinvijver!