Een stratenmaker inhuren voor een bestratingsklus: de pluspunten en mogelijkheden in kaart

Geplaatst door

Het inhuren van een stratenmaker voor het bestraten van de straat, oprit, tuinpad of terras, is een verstandige en slimme keuze. Zeker als er een groot oppervlakte tegels, stenen, grind, houtsnippers of ander dekmateriaal gerealiseerd moet worden, is het verstandig om een straatsteenmaker in te schakelen met de nodige ervaring en expertise. Uiteraard kun je dit soort projecten ook zelf uitvoeren. Tal van woningbezitters denken de klus echter wel even te klaren… Maar komen er dan na een tijdje achter dart de bestrating verzakt, regenwater blijft staan of het eindresultaat er toch niet zo mooi uitziet als gehoopt. Al met al is het, tenzij je zelf als stratenmaker werkzaam bent, altijd beter om een specialist te contacteren en het bestraten van de straat te laten uitvoeren door iemand die precies weet wat hij doet.

Voordelen van het bestraten overlaten aan een ervaren professional

Het bestraten van de straat overlaten aan een professionele stratenmaker levert meer op dan je op het eerste gezicht zou denken. In de eerste plaats wordt de klus dan goed en snel uitgevoerd, volgens de laatste legtechnieken en met goed materiaal. Een professionele straatsteenlegger kan jouw straatje, oprit of terras, at is en tweede pluspunt, in elk gewenst patroon leggen. Ook qua steensoort en kleurkeuze kan hij als expert helpen om de juiste keuze te maken in jouw situatie. Straten makers kunnen verder voordeliger stenen inkopen dan je als particulier kunt, dus daar kun je dan op besparen. Weer een ander voordeel van het inschakelen van een stratenmakersbedrijf is het feit dat je garantie hebt op de uitgevoerde werkzaamheden. Mocht er onverhoopt iets niet goed gaan, dan wordt de schade – als die te maken heeft met het leggen – door het bedrijf vaak kosteloos hersteld. Ten slotte: wanneer je gebruikmaakt van de diensten van een goed bedrijf, heb je de garantie op een prachtige, vlakke oprit, betegeld tuin of strak terras. Ga daarom voor het beste resultaat en laat jouw straatstenen, tegels of grindpad aanleggen door een straatsteenexpert met kennis van zaken.

Diverse mogelijkheden die in elk straatje passen: halfverharding en andere opties

Straatleggers kunnen tegenwoordig nagenoeg alles als het aankomt op het leggen van straatstenen, beton, asfalt, grond, snippers van hout of ander dekkingsmateriaal. De drie hoofdsoorten verhardingen waarvoor je bij een stratenmakersbedrijf kunt aankloppen, zijn halfverharding, elementenverharding en gesloten ofwel totaalverharding. De eerste methodiek, halfverharding, betreft verhardingen door middel van losse bodembedekking. Dat kan gaan om grind, kiezelgesteente, schelpengruis, snippers van hout of steenpuin. Deze aanpak is met name nuttig als je een pad wilt creëren dat regenwater goed absorbeert en in de grond opneemt. Een bospad, tuinpad of een gedeelte van de tuin is een goede plek om halfverharding toe te passen. Minder geschikt is een garage-oprit, omdat de auto snel wegzakt in bijvoorbeeld grind, steenpuin of schelpenmateriaal.

Elementenverharding en gesloten verharding zijn buitengewoon populair

Een van de meest toegepaste bestratingsmethoden is elementenverharding. Hierbij worden losse elementen, zoals stenen of tegels, strak tegen elkaar aan gelegd. Het grote voordeel van deze bestratingsmethode is dat er een sterke en stabiele ondergrond wordt gecreëerd. Een basisbodem die de flink wat gewicht aankan, terwijl tegelijkertijd regen goed afgevoerd. Hiernaast is nog gesloten verharding mogelijk. Hierbij gaat het om een dichte, compacte bedekking zoals beton of asfalt. De dichtheid en draagkracht van gesloten verharding is groter dan bij elementenverharding, maar de waterafvoer moert wel anders geregeld worden.