GARAGEDEUR

Een rolluik als garagedeur, kan dat?

Geplaatst door

Overweeg je om een rolluik als garagedeur toe te passen? Hoewel dit soms een oplossing kan zijn, is het van belang dat je met een aantal zaken rekening houdt. Rolluiken en garagedeuren verschillen namelijk wezenlijk van elkaar. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Isolatie

Rolluiken zijn bedoeld om voor de ramen te monteren. Daarom zijn ze over het algemeen niet geïsoleerd. Wanneer je de garage gebruikt om bijvoorbeeld je hobby te beoefenen of wanneer je garage rechtstreeks met je woning is verbonden, is een rolluik daardoor niet de ideale keuze. Tocht en vocht gaat er zo doorheen.

Veiligheid

Rolluiken hebben een inbraakwerende functie. Maar een volwaardige garagedeur is over het algemeen beter bestand tegen een inbraakpoging dan een rolluik. In feite is een rolluik namelijk niet ontworpen om een ruimte mee af te sluiten. De functie is om de zon buiten de deur te houden en de kans op een inbraak via de ramen zo klein mogelijk te maken.

Bediening

Lang niet alle rolluiken zijn met de hand te bedienen. Hoewel de meeste garagedeuren tegenwoordig elektrisch bedienbaar zijn, kun je ze vaak ook nog met de hand bedienen. Bijvoorbeeld als het nodig mocht zijn indien er zich een noodsituatie voordoet. Wanneer je dus besluit om een rolluik als garagedeur toe te passen is het van belang dat je controleert of het rolluik ook handmatig geopend kan worden. Is dat niet het geval en is elektrische bediening voor jou een must? Kies dan voor een elektrisch bedienbare garagedeur.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de openingsnelheid van het rolluik. Een elektrische garagedeur gaat over het algemeen vrij snel open, waardoor je de garage snel kunt verlaten of betreden. Bij rolluiken is dat niet altijd het geval.

Afwerking

Garagedeuren zijn in allerlei kleuren en patronen leverbaar. Met rolluiken is de keus een stuk beperkter. Daardoor kan een rolluik niet altijd de mooiste oplossing zijn. Bovendien zijn de deurpanelen van garagedeuren vrij breed. Rolluiken zijn over het algemeen opgebouwd uit relatief smalle panelen. Dus ook qua uitstraling is een garagedeur vaak een betere/strakkere oplossing dan een rolluik.

Conclusie

Hoewel een rolluik als garagedeur kan worden gebruikt, zijn er betere keuzes. Ons advies is dan ook om te kijken naar een garagedeur in plaats van een rolluik. Wanneer het budgettair een probleem voor je is om een garagedeur aan te schaffen, wacht dan af totdat er een garagedeur in de aanbieding komt en sla dan je slag.

En als je een rolluik wilt omdat het ruimteverlies in de garage dan minimaal is, kijk dan ook eens naar garage roldeuren. Dit zijn in feite de rolluiken voor garages. Meer informatie over garage roldeuren vind je hier: garagedeurspecialist.nl/garage-roldeuren/.