houten tuinpoort onderhouden

Een houten tuinpoort onderhouden: dit is wat je moet weten

Geplaatst door

Heb jij onlangs een mooie, houten tuinpoort laten aanleggen? Dan weet je vast dat houten tuinpoorten ook duurzaam en onderhoudsarm zijn. Ook al hebben weersinvloeden als regen en wind geen effect op een tuinpoort van hout, het is wel belangrijk om te weten hoe je een tuinpoort kunt onderhouden en wat je kunt verwachten van de levensduur. Dit vertellen we je allemaal in dit artikel.

Soorten hardhout

De meeste houten tuinpoorten worden gemaakt van eikenhout, dit is sterk materiaal en geeft een mooie landelijke uitstraling. Eikenhout heeft een levensduur van 20 jaar, maar houtsoorten als ‘Padoek’ en ‘Iroko’ hebben een langere levensduur. Iroko is de meest gekozen soort en is goudbruin van kleur. Ook al is het een neutrale houtsoort, het heeft wel een opvallende structuur. Padoek valt daarentegen echt op door zijn roodbruine, vurige kleur. Deze houtsoorten hebben een minimale werking, dit houdt in dat weersomstandigheden geen invloed hebben.  Ook trekt het hout niet samen of vertoont het geen scheuren bij hoge temperaturen. Het nadeel is alleen wel dat het moet worden geïmporteerd uit het buitenland, wat resulteert in een iets hogere prijs. 

Natuurlijke tint behouden

Veel houtproducten worden grijs wanneer ze onderworpen worden aan weersinvloeden, dit komt niet alleen voor bij natuurlijk hout maar ook bij geimpregneerd hout. Wisselende kleuren en tinten zijn dus heel normaal. Die grijze tint is prachtig, maar als je de authentieke kleur van het hout wilt houden zou je de poort goed moeten onderhouden. Regelmatig onderhoud beschermt het hout tegen de schadelijke invloeden van regen en zon. Daarnaast bevatten veel producten fungiciden, die algen en schimmels bestrijden. Houten tuinpoorten moeten in het algemeen eens per jaar worden behandeld met olie beits. Deze olie voorkomt uitdroging en behoudt de natuurlijke glans. Als je het hout eerst schuurt en daarna de olie aanbrengt, zal jouw tuinpoort er weer als nieuw uitzien!

Aanrader: vind jij het leuk om tuinen te ontwerpen? Bekijk deze vacature tuinontwerper!

Houten tuinpoort lakken

Ben jij meer een fan van donkere houttinten? Of ga jij voor kleurrijke tinten als wit, rood of blauw? In dat geval kun je je houten tuinpoort zelf lakken. Weet wel dat wanneer je hier eenmaal aan begint, je jaarlijks onderhoud moet plegen omdat de verf anders afbladdert en je kleurverschil krijgt. Breng altijd allereerst een grondlaag aan, dit zorgt voor een mooie droging. Daarnaast is het van belang om de poort twee keer te behandelen, waarbij je kiest voor verf op waterbasis.