Droge blusleidingen

Droge blusleidingen: wat zijn de eisen?

Geplaatst door

Droge blusleidingen zijn cruciaal bij brandbestrijding in hoge gebouwen

Brandveiligheid is een onderwerp dat nooit onderschat mag worden en ontzettend belangrijk is. Brandveiligheid bestaat uit onder andere brandescalatie, brandalarmering en brandbestrijding. Het onderdeel brandbestrijding is deels afhankelijk van het type brand, maar ook van het type gebouw waar de vuurhaard zicht potentieel in bevindt.

Zo is het in gebouwen met meerdere verdiepingen waarin zich meerdere mensen bevinden belangrijk dat er voldoende faciliteiten zijn met betrekking tot het blussen van de brand. In flats en andere hoge gebouwen vinden we dan ook vaak zogeheten droge blusleidingen terug, waar de brandweer haar kranen op aan kan sluiten om vervolgens grote hoeveelheden water omhoog te kunnen pompen.

Leestip: Droge Blusleiding Voordeel | Wat is een droge stijgleiding

De juiste blusapparatuur kan het verschil maken tussen leven en dood

Droge blusleidingen zijn cruciaal voor het bestrijden van brand in hoge gebouwen en kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Om ervoor te zorgen dat de blusleidingen altijd in een goed werkende conditie verkeren dient er onderhoud plaatst te vinden. Ook voor de verzekering is het verplicht dat de blusleidingen periodiek gecontroleerd worden.

Het onderhoud en de keuring van een droge blusleiding richt zich meestal op het controleren en schoonhouden van de leidingen. Alle droge blusleidingen in Nederland dienen te voldoen aan NEN 1594. In de meeste gevallen worden onderhoudscontracten afgesloten met brandbeveiligingsbedrijven en worden de kosten hiervan via de VVE geregeld in bijvoorbeeld een woonflat.

Droge blusleidingen zijn bij wet verplicht

Een droge blusleiding in hoge gebouwen als kantoren en flats is bij de wet verplicht en is essentieel om een vuurhaard die op een hogere verdieping is ontstaan snel onder controle te krijgen. Je kan je voorstellen dat met meerdere appartementen in een flat en een keuken in elk afzonderlijk appartement dat het risico op een brand groter is dan in een enkele woning.

Leestip: Voorschriften droge blusleiding materiaal en meer

Om ervoor te zorgen dat de blusleidingen goed werken, moet er minimaal een keer per jaar een keuring plaatsvinden. Na installatie wordt er ook een test uitgevoerd die bestaat uit het pompen van water onder grote druk door de leidingen. Wanneer deze test is uitgevoerd na de installatie dient deze minimaal een keer in de vijf jaar plaats te vinden om een goede werking van de leidingen te garanderen.