kunststof CNC

Dit zijn de voordelen van kunststof CNC draaien

Geplaatst door

Verspanen is simpel gezegd materiaal bewerking, draaien en frezen. Verschillende materialen, zoals metaal maar ook kunststof, wordt dan bewerkt. Dit doet men niet alleen met de hand, maar ook computergestuurd. Hierdoor is het mogelijk erg nauwkeurig te werken. Wat zijn nog meer voordelen van CNC draaien? Je lees de voordelen van kunststof CNC draaien in dit artikel.

Wat is kunststof CNC draaien?

Kunststof bewerkt men op verschillende manieren, zo ook door het te draaien. Een vrij nieuwe manier van materiaalbewerking is met CNC (Computer Numerical Control). Zoals de Engelse benaming al doet verklappen, is dit computergestuurd. Relatief complexe producten worden hiermee gemaakt. Hierdoor is het mogelijk erg nauwkeurig te werken, maar er zitten nog andere voordelen aan kunststof CNC draaien.

1. Het werk is snel klaar

Doordat CNC draaien geautomatiseerd is, betekent dat ook dat het werk sneller klaar is. Producten die met de hand gedraaid worden zijn veel arbeidsintensiever. Bij CNC draaien is het product dus niet alleen sneller klaar, maar zijn er ook meer handen vrij om andere dingen te doen. Doordat het niet met de hand gebeurt, worden er dus ook geen menselijke fouten gemaakt. Een CNC machine hoeft daarnaast geen pauze te nemen. Ook hierdoor is het product veel sneller klaar. Daar komt bij dat door de tegenwoordige grote capaciteit van CNC-draaibanken het product wat je graag bewerkt wil hebben, snel klaar is.

2. Goede afrondingen en inkepingen

Een ander groot voordeel van CNC draaien is dat afrondingen en inkepingen van het product makkelijk gerealiseerd worden. Wanneer groot en lang materiaal bewerkt wordt, is dit een erg fijne uitkomst. Doordat er met een hoog toerental rondgedraaid wordt en alleen om zijn eigen X- en Z-as, ontstaat er een cilindrische vorm. Het is met CNC draaien ook mogelijk nauwkeurig en snel groeven in blokken te maken.

3. CNC draaien is veelzijdig en flexibel

Omdat bij CNC draaien ontzettend nauwkeurig wordt gewerkt, is er ook heel veel mogelijk. Veel soorten materiaal, waaronder kunststof, valt te bewerken met CNC draaien. Dit biedt positieve uitkomsten. Op hoog tempo wordt elk onderdeel wat je wenst bewerkt met een CNC-draaimachine.

4. CNC draaien is veilig

Naast al deze voordelen is een ander belangrijk voordeel van CNC draaien dat het erg veilig is. Menselijke handen komen namelijk niet te pas bij de soms gevaarlijke machines. Er is wel een operator aanwezig, maar die bedient de machine niet met zijn eigen handen.

CNC draaien is een vrije nieuwe vorm van verspanen. Het biedt erg veel goede mogelijkheden en heeft hierom erg veel voordelen.