beveiligingscamera

Dit is waarom een beveiligingscamera belangrijk is

Geplaatst door

Wanneer je ergens werkt of woont is het van belang dat je je hier veilig voelt. Er zijn verschillende dingen die je kunnen helpen om je veiliger te voelen. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van goede sloten of het laten plaatsen van een beveiligingscamera. Er zijn tegenwoordig talloze producten op de markt die je helpen een veiliger gevoel te kunnen krijgen in huis of op werk. Zo kun je uit een hoop verschillende modellen en soorten beveiligingscamera’s kiezen.

Het belang van cameratoezicht op de werkplek

Er zijn verschillende plekken waar je kunt kiezen om camera’s te laten plaatsen. Eén van de plekken waar je camera’s kunt plaatsen voor de veiligheid van jezelf en je werknemers is bij je onderneming. Je kunt er dan voor kiezen om deze beveiligingscamera’s binnen te plaatsen, maar er zijn ook beveiligingscamera voor buiten. Zo kun je bijvoorbeeld een beveiligingscamera boven de ingang hangen. Ook kun je verschillende camera’s bij andere deuren hangen. Er zijn ook een hoop ondernemingen die ervoor kiezen om camera’s op te hangen bij de hekken waar je het terrein van de onderneming op gaat. De parkeerplaats of oprit is namelijk ook privé terrein en illegaal om te betreden voor onbevoegden. Je kunt hiermee diefstal of het beschadigen van eigendommen voorkomen. Als er iets gebeurd kun je bij je verzekering schade claimen en desnoods een zaak tegen de dief of vandaal aangaan.

Regels omtrent beveiligingscamera’s op de werkvloer

Er zijn als je camera’s wilt ophangen wel een aantal dingen waar je over moet nadenken. In principe heb je een hoop vrijheid met het ophangen van beveiligingscamera’s op eigen terrein. Ondanks dat je een hoop kunt doen is het wel belangrijk om rekening te houden met de privacy van werknemers en bezoekers. Er zijn hiervoor voorwaarden opgesteld om werkgevers tegen te houden schending van privacy te plegen. Openbare plekken zoals de gangen waar je bij binnenkomst door moet, zijn goede plekken om camera’s op te hangen. Bij het ophangen van camera’s is het verstandig om na te denken over welke plekken je langskomt wanneer je als dief het gebouw binnen gaat.

De werkgever moet ervoor zorgen dat werknemers en bezoekers weten dat ze op camera worden vastgelegd. Niet alleen moeten de mensen hiervan op de hoogte zijn, ze moeten ook weten waarom de camera’s hier hangen. Dit is dan ook de reden dat je vaak borden ziet waarop staat dat er camerabeveiliging is. Naast dat het voor veel dieven en mensen een afschrikkend bord, hangt het er dus niet om deze reden. Het bord hangt er om ervoor te zorgen dat er door de onderneming wordt voldaan aan de Algemene verordening gegevensbescherming. Er zijn verschillende privacyrechten aan betrokken. Zo heb je het recht om gegevens, zoals camerabeelden in te zien wanneer je dit wilt.  Verder heb je het recht om vergeten te worden en mag er geen beperking van de verwerking zijn. Ook heb je het recht als werknemer om in bezwaar te gaan tegen het gebruik van persoonlijke gegevens.