Deze vloeren zijn geschikt als je een vloerverwarming wil

Deze vloeren zijn geschikt als je een vloerverwarming wil

Geplaatst door

Zit je er over na te denken om een vloerverwarming te leggen onder je vloer? Een vloerverwarming is heerlijk als het wat kouder is. De vloer geeft warmte af aan de ruimte erboven en als je er overheen loopt is het ook lekker warm aan je voeten. Maar niet alle vloeren zijn geschikt voor een vloerverwarming. Sommige vloeren zijn teveel geïsoleerd waardoor de warmte er niet goed doorkomt. Lees verder en ontdek welke vloeren geschikt zijn voor een vloerverwarming.

Vloeren van beton en natuursteen

Als je een vloerverwarming wil aanleggen, is het van belang dat de vloer een lage warmteweerstand heeft. Gietvloeren van beton en vloeren van natuursteen, hebben een lage warmteweerstand en zijn daarom een goede combinatie met een vloerverwarming. Als je kiest voor natuursteen, is het wel van belang kunststof wapeningsnet te gebruiken als dekvloer. Als je dit niet doet, kan de vloer een beetje gaan roesten waardoor je vloer minder lang mooi blijft.

Gietvloeren

Gietvloeren bestaan er in vele soorten. Nagenoeg alle gietvloeren zijn geschikt als vloer voor een vloerverwarming. De enige die niet geschikt is, is de epoxy gietvloer. Dit komt doordat een epoxy gietvloer niet zo goed kan krimpen en uitzetten, wat door de warmte van de vloerverwarming wel gebeurt. Als je een epoxy gietvloer combineert met een vloerverwarming, krijg je scheuren in de vloer. Polythyleen vloeren, troffelvloeren en cementgebonden gietvloeren kunnen wel zonder problemen met een vloerverwarming worden gecombineerd. Ga wel alsnog altijd naar een expert om te overleggen of je gietvloer geschikt is met een vloerverwarming. Zo weet je zeker dat je geen scheuren gaat krijgen en geniet je langer van een mooie warme vloer.

Keramisch pakket en keramische tegels

Keramisch pakket en keramische tegels hebben een lage warmteweerstand, waardoor ook deze vloeren goed kunnen worden gecombineerd met een vloerverwarming. Kies je voor een vloer van keramische tegels? Overleg ook dan van te voren altijd met een expert. Het is van belang hoe je keramische tegelvloer aangelegd wordt, omdat je rekening moet houden met de uitzetvoegen. Vooral als je vloer geen doorlopende voegen heeft, kunnen de tegels loskomen of barsten. Dit is bijvoorbeeld zo als je een tegenvloer aanlegt in wildverband. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief goede ondergrond.

Waarom is hout minder geschikt?
Heel veel mensen kiezen voor een houten vloer in huis. Een houten vloer heb je in vele soorten en kleuren en geeft in de meeste gevallen een fijne warme uitstraling aan je huis. Helaas zijn vloeren van hout minder goed geschikt voor een vloerverwarming. Dit komt doordat hout niet goed kan krimpen en uitzetten. Maar het is wel mogelijk. Zorg dat je een moderne vloerverwarming hebt, die diep genoeg ligt en ingesteld wordt op de geleidelijke verwarming. Let ook op dat er geen snelle temperatuurwisselingen voorkomen in huis. Het is beter om je vloer niet af te werken met een lak. Zo kan de lak niet gaan schilferen. Zorg dat je geen kleed op je vloer legt, zodat de vloer niet nog meer geïsoleerd wordt. Neem contact op met een expert om te kijken welke soorten hout geschikt zijn voordat je een definitieve keuze maakt.