zonnepanelen op je dak

De waarde van zonnepanelen op je dak

Geplaatst door

Je hebt interesse in het laten plaatsen van zonnepanelen. Maar wat komt daar precies bij kijken? In dit artikel een overzicht van de zaken waar je op moet letten bij het plaatsen van zonnepanelen.

Bereken de kosten en mogelijke opbrengsten

Het plaatsen van zonnepanelen in Noord-Holland is niet goedkoop, daarom is het raadzaam om voor jezelf nagaat of je de investering er wel uit krijgt. Wanneer je binnen een aantal jaar wilt verhuizen naar een andere woning of bij een onzuinige woning kan het onverstandig zijn om te investeren in zonnepanelen. Meestal is de terugverdientijd van zonnepanelen 7 tot 8 jaar. Wanneer je er wel voor kiest om zonnepanelen te laten plaatsen, betaal je geen energiekosten en ben je dus onafhankelijk van stijgende energieprijzen. Ook is het zelf opwekken van stroom beter voor het milieu en krijg je tot een bepaalde hoogte geld voor het terug leveren van overtollige geproduceerde stroom.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van zonnepanelen?

Zonnepanelen op het zuiden zorgen voor de hoogste opbrengsten. Soms is het echter beter om de zonnepanelen op een andere plek te plaatsen. Wanneer je dak op het zuiden ligt maar amper zon vangt door schaduw van bomen is het niet nuttig om op dat dak zonnepanelen te plaatsen. Bij een dak op het Oosten of Westen neemt het rendement weliswaar af, maar het kan nog steeds voldoende zijn. Alleen een dak gericht op het Noorden is niet geschikt, want dit levert bijna niks op.

De helling van het dak is een belangrijk punt waar je wederom op moet letten. Bij een plat dak is 36 graden van de helling ideaal om het hoogst mogelijke rendement te behalen. Bij een hellend dak is dit een hoek tussen de 30 en 35 graden. Bij andere hoeken wordt een lager rendement behaald, en vanaf een hoek van 65 graden is het niet verstandig om zonnepanelen te nemen.

Zelf plaatsen of door een gespecialiseerd bedrijf?

Zonnepanelen zijn complex. Je kunt er voor kiezen om ze zelf te plaatsen om geld te besparen, maar dit kan onveilig zijn. Dit kan je dan duur komen te staan wanneer er brand ontstaat door de zonnepanelen. Ook als dit niet gebeurt kan het rendement lager zijn omdat je geen expert bent in het afstellen van de panelen. Het is dan ook geen gek idee om zonnepanelen te laten installeren door een gespecialiseerd en erkend bedrijf. De mensen die bij zo’n bedrijf werken hebben ervaring met het plaatsen van zonnepanelen en hebben er ook cursussen voor gevolgd. Om problemen met de zonnepanelen op je dak te voorkomen kies je dus het beste voor een installatie door vakmensen.

Bron: Solease.nl