airconditioning thuis

De voordelen van airconditioning thuis

Geplaatst door

De aanschaf van een airco in je woning kent verschillende voordelen. Men denkt vaak dat een airco alleen maar goed is voor het verkoelen van de lucht, maar het heeft meer voordelen dan alleen dat. In deze blog lees je meer over de verschillende voordelen van airconditioning in huis.

Zuivere lucht door airconditioning

Een airco verkoelt niet alleen de ruimte, maar het zuivert ook de lucht in je woning. Niet elke airco heeft echter de eigenschappen om dit te kunnen. Meestal heeft alleen een split unit airco een luchtzuiveringssysteem. In de airco bevindt zich dan een filter die stof, rook, vieze geuren, schimmels en bacteriën uit de lucht in de ruimte kan verwijderen. Heb je dus vaak last van deze dingen in je huis, dan is het slim om een airco met luchtreiniger aan te schaffen. Bovendien is dit handig voor mensen die vaak kampen met aandoeningen aan de luchtwegen of verschillende allergieën. 

Airco als luchtontvochtiger

Heb je last van vochtige ruimtes in je woning, dan kan een airco een goede oplossing zijn om de lucht te ontvochtigen. Een airco beschikt over verschillende functies, en een daarvan is het ontvochtigen van de lucht. Bij het onttrekken van warme lucht uit de ruimte wordt condens opgevangen in de ingebouwde waterbak van een airco. Een vochtige ruimte kan erg vervelend zijn, en is bovendien slecht voor je interieur en bijvoorbeeld je houten vloer. 

Airco als verwarming

Een airco die ook als verwarming dient heet eigenlijk een lucht-warmtepomp. In de winter zorgt deze pomp ervoor dat warme lucht van buiten wordt aangetrokken, en in de zomer zorgt de pomp ervoor dat er koude lucht geproduceerd wordt die het huis ingeblazen wordt. Een airco die ook verwarmt is relatief duur. De prijs hiervan kan zelfs oplopen tot €7.500. Overweeg van te voren dus goed of je kiest voor een verwarmende airco of voor een normale verwarming in huis. 

Een airco heeft dus verschillende voordelige functies. Het is helemaal afhankelijk van de airco die jij aanschaft of die de bovengenoemde functies heeft. Ga van te voren dus goed op onderzoek uit over het soort airco dat jij wil aanschaffen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je de airco geïnstalleerd hebt.