De voor- en nadelen van een warmtepomp laten plaatsen

Geplaatst door

De traditionele CV-ketel verdwijnt langzaam uit het landschap. Nederlanders moeten massaal overstappen op duurzame vormen van energie zoals zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Met name de warmtepomp is een interessante investering, vooral voor nieuwere woningen. Maar wat zijn nu precies de voordelen en nadelen van zo’n systeem? In deze blog vind je alle informatie.

De voordelen van een warmtepomp

Het bespaart een hoop energie

Warmtepompen hebben een hoog rendement. Dit resulteert in een enorme energiebesparing. Voor sommige woningen is de energiebesparing liefst 40%. Een warmtepomp maakt daarnaast geen gebruik van gas. Wanneer u met bijvoorbeeld zonnepanelen zelf energie opwekt is het systeem helemaal energieneutraal.

Goed voor het milieu

Een warmtepomp verbruikt relatief weinig fossiele brandstof. Het gevolg hiervan is dat er veel minder uitstoot van CO2 is, ten opzichte van de traditionele CV-ketel. Een warmtepomp haalt zijn warmte namelijk uit natuurlijke en duurzame bronnen zoals water, bodem en lucht. Een warmtepomp is dus een duurzame keuze! Bekijk direct alle duurzame leveranciers.

2 functies: opwarmen en koelen

Wat veel mensen niet weten is dat een warmtepomp een dubbele functie heeft. Is het koud? Dan stuurt de warmtepomp de verwarming aan. Maar heb je te maken met een hete zomerdag? Dan kan het systeem de woning ook koelen.

De nadelen van een warmtepomp

Er zitten dus een hoop voordelen aan een warmtepomp. Waarom is nog niet iedereen om? Nou, dat komt omdat er ook nog wel wat nadelen aan het systeem kleven. Hieronder vind je de belangrijkste nadelen.

Grote investering
Het belangrijkste nadeel van een warmtepomp is nog altijd de hoge prijs. De prijs (inclusief montage) van zo’n systeem ligt tussen de €5000 en €20.000. En dat is een bedrag wat niet iedereen op de plank heeft liggen. Een CV-ketel is een stuk voordeliger.

Goede isolatie is vereist

Een warmtepomp rendeert het beste in een goed geïsoleerde woning. In de praktijk betekent dit dat zo’n systeem het beste rendeert in nieuwere woningen. Voor oudere woningen is een warmtepomp niet snel interessant. Tenzij je bereid bent veel geld uit te geven aan de isolatie.