De voor- en nadelen van behangen

De voor- en nadelen van behangen

Geplaatst door

Eens in de zoveel tijd is het nodig om je interieur van verandering te voorzien. Of dit nou is omdat je deze drang nou eenmaal voelt of omdat je oude interieur versleten is, of dat je een nieuw onderkomen hebt gekregen, er zijn altijd een heleboel dingen waar je rekening mee dient te houden daarom is het handig om alles over klussen te weten. Een van die keuzes is “ga ik de muren behangen of verven?” Bij deze keuze zul je even stil moeten staan en om je een handje op weg te helpen hebben wij voor jou de voor en nadelen van behangen op een rijtje gezet. 

De voordelen

Wanneer behangen op de juiste manier wordt gedaan kan het erg lang meegaan, namelijk minimaal 10 jaar. Het behangen van je muren is daarom een erg duurzame en tegelijkertijd ook kostenbesparende manier om de muren van een leuk kleurtje of printje te voorzien. Ook is er ontzettend veel keuze tussen verschillende soorten behang. Denk hierbij aan leuke printjes, aan mooie felle of juist zachte kleuren en aan verschillende patronenen en structuren. Je voor meer informatie over klussen ook terecht op leven-en-wonen.nl. Wanneer je kleine kindjes hebt of zelf nogal een sloddervos bent kun je ook kiezen voor kindvriendelijk behang. Als er vieze vlekken of strepen op dit soort behang komen kun je het gemakkelijk zelf met een vochtige doek schoon maken. Ideaal! Verder is het behangen van je muren ideaal wanneer de muur zelf niet helemaal egaal is. Het dikkere papier zorgt er namelijk voor dat deze oneffenheden gemakkelijk verborgen worden. 

De nadelen

Naast dat het behangen van de muren een aantal hele fijne voordelen kent, kent het ook zo zijn nadelen. Het weghalen van behang aan de muren is namelijk een erg ingewikkelde taak die lang kan duren wanneer je dit zelf moet doen. Vaak moet je er speciaal gereedschap voor aanschaffen zoals een krabber of een stomer en dit kan nogal eens in prijs oplopen. Ook kan behang loslaten en dit gebeurd vooral wanneer het erg vochtig is in een ruimte, zoals in de badkamer of de keuken. Deze ruimtes zijn daardoor minder geschikt voor het behangen van muren. Ook door droogte in de buurt van verwarmingen of air conditioners kan het behang sneller loslaten, houd hier dus van te voren rekening mee. Verder is het erg belangrijk dat het behangen van de muren op de goede manier wordt uitgevoerd om het mooi en vlak op de muren te krijgen. Je wilt namelijk niet dat er straks bobbels achter het behang zitten. Het mooi behangen van de muren is daardoor een tijdrovend karwei als je ervoor kiest om hier zelf mee aan de slag te gaan. Wanneer je het door vakmensen laat doen is weer erg duur.

Kies voor een duurzame optie

Wanneer je het liefste voor een duurzame optie wilt gaan is dit ook zeker mogelijk. Ga in dat geval voor behang dat je kunt overschilderen. Je kunt dan eerst een paar jaar kiezen voor behang en zodra je hier geen zin meer in hebt kun je er vervolgens zelf patronen of zelfs hele vlakken overheen schilderen. Zo geniet en profiteer je van de veelzijdigheid en duurzaamheid van behang.

Door de voor en nadelen van behangen voor je op een rijtje te zetten hopen we dat je nu makkelijker een keuze voor jezelf kunt maken. Bij vragen of persoonlijk advies kun je altijd contact met ons opnemen.