dakkapel

De verschillende mogelijkheden voor een dakkapel

Geplaatst door

De meesten van ons kennen het dilemma wel: Een leuke ruimte op de bovenverdieping van je huis, maar voor het mooie te klein. Gelukkig zijn er tal van soorten dakkapellen om dit probleem op te lossen. Een dakkapel in Rosmalen zorgt er eigenlijk altijd voor dat de bewoonbare oppervlakte in je huis verhoogt wordt. Dat geeft bij de verkoop van je huis meer bewoonbare vierkante meters, waardoor je huis meer geld oplevert.

Schuin/plat dak dakkapel

De meest voorkomende soort dakkapel, is de dakkapel die op een schuin dak geplaatst wordt en zelf ook een schuin dak heeft. Deze soort dakkapel geeft veel licht op je bovenverdieping, waardoor je bovenverdieping ruimer oogt. Uiteraard wordt de ruimte ook daadwerkelijk groter in volume.
Door de dakkapel die schuin loopt heeft een goede afvoer van regenwater en natuurlijk afval. Dat geeft een langere levensduur en vraagt om minder onderhoud.
Ook zijn er de dakkapellen die op een schuin dak geplaatst worden en een plat dak hebben. Voor dit soort dakkapel heb je geen vergunning nodig en ze zijn te plaatsen op ieder dak.

Puntdak dakkapel

Ook de puntdak dakkapel wordt geplaatst op een schuin dak. Het verschil met de voorgenoemde dakkapel is dat het vooraanzicht van deze dakkapel niet rechthoekig is, maar in een punt loopt. Door dit soort dakkapel te plaatsen creƫer je een karakteristieke uitstraling aan je woning. Deze puntdak dakkapellen worden niet vaak geplaatst. Ze zijn dan ook relatief klein. Toch geven ook deze dakkapellen een waardestijging van je huis.

Nokverhoging

Een optie die extra veel ruimte oplevert, is een nokverhoging plaatsen. Je kunt daarbij gaan voor een enkele nokverhoging. Dat is een dakkapel die doorgetrokken wordt tot aan de nok, waardoor de nok verhoogt wordt en de dakkapel dus veel hoger wordt en meer ruimte geeft. Je kunt ook kiezen voor een dubbele nokverhoging. Bij een dubbele nokverhoging gaat de totale nok omhoog en wordt als het ware je hele dak gelift.

Tot slot

De regels voor het plaatsen van een dakkapel kunnen verschillen per gemeente. Niet alleen de in jouw regio geldende bouwvoorwaarden bepalen hoe je dakkapel eruit gaat zien. Wanneer iemand uit jouw huizenblok al een dakkapel heeft geplaatst, is de kans groot dat die van jullie identiek zal moeten worden aan die van je buurtgenoot.
De meeste dakkapellen kan je op maat laten maken, maar ook prefab bestellen. Prefab modellen zijn in een aantal vaste maten te bestellen, waardoor ze vaak wat goedkoper zijn. Daarnaast is er keuze van welk materiaal je je dakkapel wilt laten maken. Zo kan je gaan voor zink, kunststof, riet of hout.

Bron: Succes-bouw.nl