Zonnepanelen zijn de energiebronnen van de toekomst en het is dan ook niet gek dat je ze op steeds meer daken ziet liggen. Als je optimaal gebruik wilt maken van de energie die je zonnepanelen opleveren dan moeten ze wel schoon zijn. Vuil, zoals vogelpoep en zand zorgt voor een lagere opbrengst. Helaas verwijderd een regenbui het vuil nooit helemaal en daarom is het aan te raden om je zonnepanelen te laten reinigen.
Uitbesteding van de schoonmaak
Het schoonmaken van zonnepanelen is een lastige klus. Het is verstandig om hiervoor een bedrijf in te huren die gespecialiseerd is in deze specifieke schoonmaakklus. Als je zelf aan de slag gaat is er een grote kans dat je beschadigingen toebrengt aan de panelen en dit wil je juist voorkomen. Ook zijn gespecialiseerde bedrijven in het bezit van de juiste veiligheidsmaatregelen, waardoor ze op een veilige manier jouw zonnepanelen kunnen reinigen. Om deze redenen is het dus verstandig om te kiezen voor een bedrijf die de panelen schoonmaakt in plaats van jij zelf. Wil je meer informatie? Kijk dan op Actief-cleaningservices.nl.
Hoe vaak moet je zonnepanelen laten reinigen?
Je hoeft je zonnepanelen niet elk jaar schoon te laten maken, eens in de vijf jaar is vaak voldoende. Wanneer het lange tijd droog is geweest kan het noodzakelijk zijn om de zonnepanelen vaker te reinigen.
Wanneer kan ik mijn zonnepanelen het beste laten schoonmaken?
De beste tijd om je zonnepanelen te laten reinigen is voor aanvang van de periode waarin ze het meeste opleveren. In de maanden april tot en met oktober wekken zonnepanelen de meeste stroom op, dus is het verstandig om voor april de schoonmaak uit te voeren omdat je er dan nog het meeste van profiteert.
Toch zelf schoonmaken? Let op!
Wanneer je toch zelf aan de slag gaat met het schoonmaken van de panelen, let dan op de volgende zaken.
1. Ga niet op zonnepanelen staan of zitten. Ook erop leunen is niet aan te raden. Dit spreekt redelijk voor zich, maar toch!
2. Maak zonnepanelen alleen schoon met ontkalkt water. Je hebt dus geen schoonmaakmiddelen nodig, want die kunnen zorgen voor krassen en andere beschadigingen. Zout water en kraanwater zijn ook uit den boze omdat deze achterblijven op het paneel, dit kan de opbrengst negatief beïnvloeden.
3. Een hogedrukspuit is over het algemeen handig bij het verwijderen van vuil, maar niet bij zonnepanelen. Kan wederom voor beschadigingen zorgen.
4. Gebruik zachte materialen om te reinigen, dus geen schuursponzen of krabbers.