daklekkage

De oorzaken van een daklekkage

Geplaatst door

Een daklekkage is een vervelende situatie en wordt vaak pas te laat opgemerkt. Uiteindelijk zal het binnengedrongen water zich uiten in leksporen op het plafond of langs de muren. Het is van groot belang dat de bewoners in deze situatie direct aan de bel trekken door hulp in te schakelen. Het is erg belangrijk om er snel bij te zijn om verdere schade te voorkomen.

Door het Nederlandse klimaat komt een daklekkage helaas geregeld voor. Maar hoe ontstaat een daklekkage exact? Ik ben op zoek gegaan naar het antwoord en deel maar al te graag mijn bevindingen in dit artikel.

Kapotte dakpannen

Het is uiteraard mogelijk dat de dakpannen gebreken vertonen, niet voldoende aansluiten op elkaar of scheuren hebben, waardoor het water gemakkelijk zal binnendringen. Helaas bevindt een lek zich vaak op een heel andere plaats dan de locatie waar de leksporen zichtbaar zijn. Vooral als het dak ook mooi afgetimmerd of geïsoleerd is, kan deze situatie plaatsvinden. Het lek zal het snelst gevonden worden door een ervaren loodgieter.

Plat dak

Bij een plat dak is de kans op een daklekkage groter, doordat het water na een regelval blijft liggen op het dak. Om deze reden is het enorm belangrijk dat het platte dak voorzien is van een goede, kwalitatieve afvoer. Bitumen en roofing kunnen echter aangetast worden door de wisselende weersomstandigheden in het land. Vocht, ongewenste plantengroei en vorst wringen zich tussen de naden door, waardoor lekkage zal ontstaan.

Verstopte dakgoot

Een verstopte dakgoot kan grote gevolgen met zich meebrengen. Door bladeren, takjes of ander vuil kan de dakgoot verstopt raken, waardoor dit op termijn kan leiden tot een lekkage. Gelukkig is deze situatie gemakkelijk te voorkomen door de dakgoot regelmatig te controleren op eventuele verstoppingen. Zo hoef jij je ook geen zorgen te maken om een dak reparatie.

Storm

Door storm ontstaat er ook een kans dat er schade aan het dak plaatsvindt. Harde windstoten kunnen dakpannen verplaatsen en hiermee komen er oppervlaktes bloot te liggen. Dit kan het gevaar op dakschade vergroten doordat de dak niet goed beschermt wordt tegen bijvoorbeeld regen. Hierom kan geen kwaad om het dak te controleren nadat er storm is geweest.