vogels op zonnepanelen

De invloed van vogels op zonnepanelen

Geplaatst door

Hoewel vogels een bepaalde zomersfeer met zich meebrengen door hun gefluit, kunnen de vogels ook erg vervelend zijn. Vooral eigenaars van zonnepanelen ervaren de negatieve kanten van vogels in de omgeving. Doordat zonnepanelen steeds vaker toegepast worden in huishoudens, kampen ook steeds meer personen met dit probleem. 

Het belangrijkste doel van zonnepanelen is om de zonnecollectoren zo efficiënt mogelijk te maken, zodat de terugverdientijd korter zal zijn. Toch kan de efficiëntie behoorlijk beïnvloed worden door de natuur. Zo zijn veel zonnepanelen beschadigd door hagel en zijn er situaties bekend dat ze door harde wind van de daken zijn gewaaid. Naast deze natuurverschijnselen is er inmiddels ook sprake van een ander gevaar: vogels onder zonnepanelen.

Behoorlijk rendementsverlies

Iedere vogel die plaatsneemt op jouw dak, ongeacht de tijdsduur, zal invloed hebben op het rendement van de zonnepanelen. De vogels kunnen zelfs tot wel 30% rendementsverlies van jouw zonnepanelen veroorzaken. Dit rendementsverlies wordt voornamelijk veroorzaakt door de nestjes en de uitwerpselen van de vogels. Tijdens het nestelen zullen de vogels voortdurend heen en weer vliegen, waarbij er weleens vogelpoep op de zonnepanelen terecht komt. Het stuk zonnepaneel waar de vogelpoep ligt, is niet in staat om het zonlicht goed op te vangen, waardoor dit kan leiden tot een rendementsverlies. Zonde!

Schade aan de zonnepanelen

Voornamelijk duiven worden steeds vaker gezien als gevaar voor de zonnepanelen. De duiven zoeken, zowel in de zomer als winter, een geschikte locatie om zich te nestelen. Doordat de warmte van de zonnepanelen ideaal is in de winter en de schaduw onder de zonnepanelen prettig is in de zomer, zullen veel duiven zich nestelen onder de zonnepanelen. Helaas leidt het mengsel stro, uitwerpselen en water zich tot een compacte massa, waardoor de opening tussen het dak en de zonnepanelen volledig afgesloten wordt. Hierdoor kunnen sensoren schade oplopen, waarbij de veiligheidsmodus van de motorgenerator direct zal worden ingeschakeld.

Wat is de oplossing?

De duivenpopulatie neemt steeds verder toe, waardoor steeds meer personen de negatieve gevolgen van duiven en andere vogels zal ervaren. Maar wat kun je ertegen doen? De meeste bewoners laten een kunststof stip op de zonnepanelen plaatsen. Deze zonnepaneel vogelwering is voorzien van naalden die het onmogelijk maken om onder de zonnepanelen te komen. Hierdoor zal het voor vogels niet langer aantrekkelijk zijn om zich rondom jouw woning te bevinden, waardoor de negatieve gevolgen ten einde komen en jij kunt genieten van het optimale rendement van jouw zonnepanelen.