beste bevestigingsmaterialen

De beste bevestigingsmaterialen voor jouw klus

Geplaatst door

Er bestaan zo veel verschillende bouten, moeren en schroeven dat het soms best even zoeken is aleer je de juiste hebt gevonden. Wij helpen je door de bomen het bos te vinden!

Misschien ken je het wel. Je bent net bezig aan een belangrijke klus, of je bereidt je hierop grondig voor. Zeker wanneer je niet zo vaak timmert, zaagt, schroeft en monteert kan het best wel eens voorkomen dat je behoorlijk in verwarring raakt wanneer je kijkt naar de grote hoeveelheid bevestigingsmaterialen die er bestaan. Heel soms is het puur een persoonlijke voorkeur die je ertoe leidt om voor een specifieke spijker of schroef te kiezen. Maar vaak zat is die keuze geheel afwezig en moet je volgens de instructies op zoek naar een heel specifiek component. Tenminste, wanneer je niet te maken hebt met een bouwpakket maar een eigen – of aangepast – ontwerp. Anders worden dergelijke belangrijke onderdelen vaak wel meegeleverd in je bouwpakket.

We kunnen je vertellen dat wij dit soort dingen vaak genoeg meemaken. Je staat er dus niet alleen voor. Hoe meer ervaring je hebt, hoe beter je weet wat je waarvoor moet gebruiken. Maar maak je geen zorgen, we gaan vandaag even drie verschillende bevestigingsmaterialen met je bij langs.

Slotbouten

Je ziet in picknicktafels en speeltoestellen vaak van die mooie, ronde koppen zitten van de schroeven die erin zijn verwerkt. Eigenlijk zijn dit bouten. En ja, zoals je al van de alinea kop af kunt leiden gaat het hier over zogenoemde slotbouten. Je draait ze niet in het hout, want vlak onder de kop zit een vierkant gedeelte dat draaien onmogelijk maakt. De ruimte waar het in steekt heeft dus dezelfde vorm, alleen ietsje wijder. Aan de onderkant zit echter wel degelijk schroefdraad en met behulp van een moer worden de verschillende houten onderdelen waar de slotbout doorheen zit stevig aan elkaar gekoppeld.

Tellerkopschroeven

Een andere manier om houten constructies extra te verstevigen is het gebruik van zogeheten tellerkopschroeven. Ze worden veelvuldig ingezet om veranda’s en overkappingen van Lariks Douglas en geïmpregneerd hout mee in elkaar te zetten. Ze zijn voor dit soort doeleinden ideaal, aangezien de grote schotelkop van de schroeven garant staan voor een grote klembaarheid en een aanzienlijk draagvlak. Bij de aanschaf van dit type schroef heb je de keuze uit een verzinkte en een roestvrijstalen variant.

Spaanplaatschroeven

Deze staan ook wel als universele schroeven bekend, ook al zijn er verschillende varianten van op de markt. Het mooie aan spaanplaatschroeven is dat je niet per se hoeft voor te boren, hoewel dit natuurlijk van het specifieke materiaal afhankelijk is. Ieder type is voorzien van een pozidriv kruiskop en je kunt ze allemaal toepassen op hout en verschillende andere houtachtige materialen. Een laag indraaimoment zorgt voor een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en de gladde coating staat garant voor een schitterende afwerking van je project. Het grote verschil tussen de spaanplaatschroeven met en zonder schacht is dat degene zonder ook voor gebruik met kunststof en spaanplaat geschikt is.