beste plekken brandblusser ophangen

De 3 beste plekken om je brandblusser op te hangen!

Geplaatst door

Wanneer je bezig bent met het creëren van een brandveilige werkomgeving, komen brandblussers vanzelfsprekend aan bod. Maar welke brandblusser is eigenlijk het best voor jouw kantoorpand, en ook niet onbelangrijk: waar kun je deze brandblusser het best ophangen? In dit artikel beantwoorden we al jouw vragen hierover.

Brandblusser kiezen

Als een een brandblusser wil kopen is het goed om te weten dat er verschillende soorten brandblussers zijn voor verschillende situaties. Wil je een brandblusser aanschaffen, dan moet je letten op de brandklasse. Branden worden namelijk ingedeeld per brandklasse naar de aard van de brandende stof. Hieronder is een overzicht van de verschillende brandklassen beschreven.

  • Klasse A: geschikt voor het blussen van vaste stoffen.
  • Klasse B: geschikt voor het blussen van vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen.
  • Klasse C: geschikt voor het blussen van gassen.
  • Klasse D: geschikt voor het blussen van brandbare metalen.
  • Klasse E: geschikt voor het blussen van elektrische branden.
  • Klasse F: geschikt voor het blussen van zeer hete oliën en vetten.

Blusmiddelen

Met het kopen én plaatsen van de brandblusser dien je daarnaast ook rekening houden met het blusmiddel dat er gebruikt wordt. Voor de verschillende soorten branden en brandklassen zijn er namelijk ook verschillende blusmiddelen, waarbij niet ieder blusmiddel type geschikt is voor elke situatie. We maken onderscheid in vier soorten blusmiddelen: een poederblusser, een schuimblusser, een koolzuurblusser en een blusdeken.

Waar hang je een brandblusser op?

Het lijkt een eenvoudige vraag, maar je moet goed nadenken over een strategische plek voor de brandblusser. Om een brandveilig kantoorpand te creëren, dien je rekening te houden met de volgende aspecten:

De ideale hoogte

In Nederland geldt dat brandblussers in openbare gebouwen – zoals bedrijven – op maximaal 1 meter hoogte moeten hangen. Deze hoogte wordt berekend vanaf de bovenkant van de blusser tot aan de grond. Hiermee voorkom je dat kleinere mensen de brandblusser niet veilig uit de houder kunnen halen. Brandblussers mogen absoluut niet op de grond neergezet worden, omdat ze dan makkelijk omgestoten kunnen worden.

De verspreiding

Een tweede regel is dat de maximale loopafstand naar een brandblusser nooit meer dan 20 meter mag zijn. Zolang je je hieraan houdt, mag je de brandblusser overal in de ruimte plaatsen. Logischerwijs houd je er rekening mee dat de brandblussers gelijkmatig over het oppervlakte verspreid worden.

Aanbevolen locaties

Een aantal aanbevolen locaties voor brandblussers zijn trappenhuizen, gangen, centrale toegangshallen en ruimten nabij een uitgang. Hiermee wordt niet alleen de vluchtroute het best beschermd, maar zijn de brandblussers ook duidelijk zichtbaar.