lakverf of muurverf

Binnenwerk afwerken, wanneer kiezen voor lakverf of muurverf?

Geplaatst door

Voor de afwerking van binnenwerk zoals muren, plinten en andere objecten kan je uit verschillende opties kiezen. Zo kan je kiezen om een muur te behangen of te verven en zo jouw interieur vormgeven. Dit doe je aan de hand van jouw persoonlijke voorkeur en smaak en wat er mogelijk is in de ruimte. Toch kan je niet zomaar op iedere ondergrond ieder type afwerking toepassen. Iedere ondergrond vraagt een andere soort afwerking met daarin de juiste ingrediënten voor een zo mooi mogelijk resultaat. In dit artikel lichten wij toe wanner je moet kiezen voor lakverf of juist voor muurverf en wat het verschil is tussen beide.

Het belangrijkste verschil tussen lak en verf

Waar muurverf voornamelijk gebruikt wordt voor het schilderen van muren en plafonds (ja echt waar), is lakverf voor binnen geschikt voor houten ondergronden. Denk hier bijvoorbeeld aan kozijnen en deuren. Voor binnen worden over het algemeen lakken gebruikt op waterbasis. Deze vergelen bijna niet en zijn ook nog eens minder belastend voor het milieu. Lak is een verf die veel kan verdragen. Zowel lak als muurverf voor binnen is er in verschillende glansgraden, hoogglans, mat en zijdeglans.

Lakverf voor binnen

Wanneer je binnen te werk gaat aan een deur of kozijn dan is het verstandig om eerst te bepalen of je eerst een grondverf moet aanbrengen. Zit de oude verflaag er nog goed op? Dan is ontvetten en licht opschuren genoeg om direct daarna een laklaag aan te brengen. Is de ondergrond kaal hout of is de oude verflaag op stukken kaal? Dan kun je het beste eerst een grondverf of primer aanbrengen zodat de laklaag beter hecht. Omdat je kozijnen, deuren en bijvoorbeeld trapleuningen vaak vastpakt is het belangrijk om een lak te kiezen die huidvetbestendig is.

Muurverf

Ga je je muur of plafond binnenkort verven? Dan weet je nu dat je altijd muurverf moet aanbrengen. Let goed op of de gekozen muurverf voldoet aan je eisen zodat je niet voor verassingen komt te staan. Een muur van een keuken bijvoorbeeld wordt sneller vies en moet dus goed afwasbaar zijn. Kies een kleur verf van een hoog kwaliteit merk en haal andere materialen zoals kwasten en rollers in huis. Muurverf voor binnen is eigenlijk altijd op waterbasis en is er in verschillende soorten. Voor een badkamer of keuken gebruik je andere muurverf dan voor de slaapkamer. Laat je adviseren voor een goede keuze.

Haal de juiste materialen in huis

Bij binnenwerken geldt zowel voor lakverf als voor muurverf dat het beste resultaat gecreëerd wordt door het gebruik van de juiste materialen. Haal naast de verf of lak goede en sterke rollers en kwasten in huis. Een voorbeeld van een geschikte lakverf voor binnen komt van het merk Trimetal. Deze wordt aangeraden door zowel particulieren als professionals. Zorg er tevens voor dat de desbetreffende oppervlaktes even geschuurd zijn en dat deze eventueel in de grondverf zijn gezet. Nu kan het klussen beginnen!