duurzame woning

Bespaar geld met een duurzame woning

Geplaatst door

Ben je van plan om binnenkort te gaan verbouwen? Maak dan, als het even kan, je woning ook meteen duurzamer. Want met een duurzame woning bespaar je geld.

Je kunt het natuurlijk groots aanpakken; zonnepanelen plaatsen, isoleren of je ramen vervangen met HR++ glas. Maar onderschat de minder grootschalige aanpassingen niet! Die maken ook al een enorm verschil. Bovendien zijn kleine veranderingen snel geregeld en kosten ze niet meteen duizenden euro’s.

Ontdek hoe je je woning zonder al te veel kluswerk en relatief goedkoop verduurzaamt.

Zuinige elektrische apparaten

Elektrische apparaten verbruiken veel energie. Om het energieverbruik en de kosten hiervan te verminderen is het slim om je huidige apparaten eens nader te bekijken. Welk energielabel hebben ze? Is je wasmachine ouder dan 5 jaar? Dan is de kans groot dat het energie- en waterverbruik vrij hoog is. Hoe jonger het apparaat hoe zuiniger. Maar ook hoe zuiniger, hoe hoger de aanschafprijs. Het kan zijn dat het financieel niet uitkomt om een nieuwe wasmachine te kopen, met een verbouwing in zicht. Je kunt ook een wasmachine huren. Wist je dat al? Handig, want je betaalt dan geen aanschafkosten en wast snel met een zuinig apparaat.

De energieverbuiksmanager

Weet je niet welke energielabels de apparaten in huis hebben en heb je daarom geen idee hoe het zit met het energieverbruik per apparaat? Schaf een energieverbruiksmanager aan. Met dit handige apparaatje heb je snel inzicht in het energieverbruik in jouw woning. Benieuwd hoeveel je verbruikt en waar je kunt besparen? Je checkt het makkelijk op je smartphone via de bijbehorende app. Op basis hiervan kun je bepalen welke duurzame verbetering je als eerste oppakt. Niet alles hoeft in 1x. Stap voor stap is goed. Het moet wel leuk en vooral betaalbaar blijven!

De waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop kost hooguit een paar tientjes. Een kleine investering, die veel oplevert. Met zo’n douchekop bespaar je al snel 50% op het waterverbruik. En dat kan aardig oplopen. Want tijdens een douchebeurt van 5 tot 10 minuten wordt zo’n 30 tot 60 liter water verbruikt. Heb je een regendouchekop? Dan gaat dit al snel richting de 75 tot 150 liter water. Een waterbesparende douchekop kun je kopen bij bouwmarkten. Kijk goed wat er op de verpakking staat of vraag het aan een medewerker. Want veel douchekoppen claimen waterbesparend te zijn terwijl dit niet zo is. Een echte waterbesparende douchekop verbruikt maximaal tussen de 4,3 tot 6,9 liter water per minuut.

Refurbished producten

Wat zijn refurbished producten? Goede vraag! Refurbished producten zijn gebruikte producten van hooguit een paar jaar oud. Is refurbished niet gewoon tweedehands? Nee. Want refurbished producten zijn na gebruik volledig nagekeken, schoongemaakt en indien nodig gerepareerd door experts. Eigenlijk zo goed als nieuw. Er is geen nieuw productieproces nodig en daardoor ontstaat er minder afval. Met refurbished producten haal je dus hoge kwaliteit in huis voor een lage prijs. Refurbished producten raken steeds meer ‘in’, want meer en meer mensen zien de noodzaak van minder afval en duurzamer leven. Wil je het nóg goedkoper en duurzamer? Huur refurbished producten. Ja, dat kan tegenwoordig ook! Je kunt een refurbished bank, laptop en zelfs een vaatwasser huren. Keuze zat.