Ben je doof of zo?

Geplaatst door

Lekker aan de slag met een stevige klus: gaten boren, planken schuren, zagen, timmeren. Een echte klusser draait zijn er hand er niet voor om. Maar waar er vaak nog wel gedacht wordt aan werkhandschoenen, is er voor het gehoor weinig aandacht. Toch is het voor een regelmatige klusser ook van belang om te denken aan een bescherming van het gehoor. Heb je wel eens gedacht aan een gehoortest? Hoe goed hoor jij eigenlijk?

Gehoorbescherming
Ook klussers moeten aan gehoorbescherming denken, want al die fraaie elektrische apparaten maken vaak meer lawaai dan je denkt. En dat is voor 1 keertje niet zo erg, maar als het regelmatig voorkomt, is een beschadiging van het gehoor heel reëel. Bezoek eens een audicien en vraag naar de mogelijkheden om een gehoortest te doen. Die zal je niet alleen kunnen vertellen hoe het ervoor staat met het gehoor, hij kan ook adviseren bij een goede gehoorbescherming. Er zijn hele simpele, sponsachtige dopjes te koop, die je ook wel eens in vliegtuigen aan geboden krijgt, maar voor een echt goede bescherming komt er meer kijken. Er bestaan hele kleine, maar toch doeltreffende oorplugjes, die diverse soorten geluid filteren. Het kan een goede nachtrust bevorderen, maar ook het geluid van een boor dempen, of het indringende geluid van een cirkelzaag minder hard binnen laten komen.

Hoe waardevol is een goed gehoor?
Een audicien heeft veel ervaring en weet voor welke klusser de beste gehoorbescherming geschikt is. Soms heb je genoeg aan een kant- en klare oplossing, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Er kan ook een afgietsel gemaakt worden met was van de gehoorgang en dan heb je echt professionele gehoorbescherming, die op maat gemaakt is. Dat kost natuurlijk wel wat, maar hoe waardevol is een goed gehoor? Je merkt pas dat je een beschadiging hebt als het te laat is en het is onomkeerbaar. Hoe jammer zou het zijn als je de vogels of niet meer hoort fluiten, de krekels niet meer hoort of een gesprek niet meer goed kunt volgen. Een bezoekje aan de audicien om een hoortoestel aan te laten meten kan beter voorkomen worden. Terwijl het zo eenvoudig is om zelf iets aan de gehoorbescherming te doen. Stel dat je lekker aan het werk bent en de buurman komt binnen en die zegt iets maar je hoort het niet. Hij roept: ben je doof of zo? En dan kun jij zeggen: nee, ik heb gehoorbescherming in, dan hoor ik je niet zo goed. Dan ben je pas echt goed bezig!