Badkamer renoveren of vernieuwen

Geplaatst door

Een badkamer heeft niet het eeuwige leven. Op een gegeven moment gaan de kraan en douchekop lekken, zijn de meubels zijn niet meer van deze tijd of is de toiletpot niet zo waterbesparend als de meeste moderne toiletpotten. Je kunt er dan voor kiezen om alleen wat onderdelen te vervangen en hier en daar een likje verf aan te brengen, of je kiest voor een complete renovatie van de badkamer.

Zo goed als nieuw

Wanneer je badkamer nog in redelijk goede staat is, dan kun je ervoor kiezen om alleen de verouderde onderdelen te vervangen. Een oude toiletpot is redelijk makkelijk te vervangen voor een nieuwe, waterbesparende pot en datzelfde geldt voor je douchebak of wastafel. Het ziet er direct mooier uit en je bespaart er nog water- en energiekosten mee ook. Je meubilair kun je nieuw leven inblazen door alleen de deurtjes en laden te vervangen. Op deze manier zal het meubilair een modernere uitstraling krijgen, zonder dat dit je veel hoeft te kosten. Ouderwetse (bloemetjes)tegels geef je een hele nieuwe look door ze gewoon overschilderen met speciale tegelverf. Zo kun je dus met een klein budget, toch een hele ‘nieuwe’ badkamer creëren!

Een complete renovatie

Bij een zeer verouderde badkamer, of een kleine badkamer met een onhandige indeling, is het slimmer om na te denken over een complete renovatie. Wanneer je de badkamer anders wilt gaan indelen of misschien wel wilt uitbreiden, betekend dit vaak ook dat de vloer vervangen moet worden en waarschijnlijk ook (delen) van de muur. Houdt bij de indeling van de nieuwe badkamer altijd rekening met de toekomst, bijvoorbeeld voor wanneer je een dagje ouder wordt of denkt aan gezinsuitbreiding.
Kies bij het renoveren of vernieuwen van je badkamer bij voorkeur voor duurzame materialen en constructies. Zoek degelijke meubelen uit en waterbesparend sanitair. Hierdoor zal je badkamer weer langer mee gaan en bespaar je water en energie. Goed voor het milieu en voor de portemonnee. Als je dan toch bezig bent met het hele sanitair is het verstandig om ook de cv-installatie te laten checken door een erkend cv-installateur. Wellicht kan de cv bijvoorbeeld zuiniger worden afgesteld. Bij een installatiebedrijf als Slotboom uit Rotterdam kun je goed terecht voor het repareren, onderhouden of een nieuwe installatie van de cv-ketel.