vergelijken van zonnepanelen

3 Tips bij het vergelijken van zonnepanelen

Geplaatst door

Zonnepanelen, we horen er veel over en sinds een paar jaar hebben ook veel mensen deze op het dak liggen. Maar niet iedereen heeft er de juiste kennis voor om de juiste zonnepanelen op het dak te plaatsen. Daarom hier drie tips voor het vergelijken van zonnepanelen.

Welk systeem heb jij nodig

Bij het proces van Zonnepanelen vergelijken is het natuurlijk belangrijk vooraf te weten wat jouw energieverbruik per jaar is. Op basis van jouw energieverbruik kun je jouw zonnepanelen uitkiezen. Hierbij is het belangrijk op het soort systeem van de zonnepanelen te letten. Zo heb je mono panelen en poly panelen. Bij de mono panelen is het vaak een kwestie van design op het eerste oog. De mono panelen hebben een strakker uiterlijk dan de poly panelen. Daarnaast zijn de mono panelen vaak iets efficiënter op een kleiner oppervlak. Maar dit is bijvoorbeeld weer weg te strepen tegenover de iets hogere prijs van de mono panelen. Daarom is het vaak een kwestie van design en smaak.

Hoeveel capaciteit heb je nodig

Naast het design is het ook belangrijk dat de panelen wel efficiënt zijn en genoeg energie opleveren zodat jij kunnen werken naar een energieneutraal huishouden. Dit betekent dat jouw panelen even veel opleveren als dat jij verbruikt. Dit is nog wel eens lastig. Niet elk merk kun je makkelijk vergelijken. Zo kan het zijn dat het ene merk 270Wp (Wp is Wattpiek, de maatstaf voor wat zonnepanelen opleveren) oplevert maar dit niet per se beter of meer is dan de 260Wp van een ander merk. Daarbij kun je ook gemakkelijk berekenen wat het je nu netto oplevert door de te kijken naar het aantal Wp dat een zonnepaneel oplevert tegen de prijs hiervan.

Zo kan een zonnepaneel van 300Wp oplevert en dat €230,- kost efficiënter zijn dan een paneel dat maar 20Wp minder oplevert en €220,- kost. Dit betekent dat je bij de eerste per Wp €0,77 betaalt en bij de tweede kost het €0,79 per Wp. Bekijk dus heel goed wat jij nodig hebt en pas hier jouw panelen op aan.

Beschikbare oppervlakte

Het laatste punt waar zeker naar gekeken moet worden is de beschikbare oppervlakte. Niet iedereen vind het mooi als jouw hele dag vol ligt met zonnepanelen, wat erg begrijpelijk is. Ook hierbij moet je nagaan hoeveel je wilt opwekken en hoeveel je daar dus voor nodig hebt. Maar je hoeft natuurlijk niet per se al jouw energie van de panelen te halen, dit is vaak in nederland met het niet erg zonnige klimaat ook wel erg lastig. Bereken hoeveel je nog wilt kwijt zijn aan energiekosten en bekijk of je een paneel kunt vinden dat met de juiste afmetingen genoeg energie zal opleveren.